52021oct.
A doua opinie in oncologie pediatrica

A doua opinie in oncologie pediatrica

Domnul doctor Gheorghe Popa este decanul de varsta si expertul clinicii noastre in hematologie si oncologie pediatrica. Acesta este autorul a doua carti de specialitate, iar de curand s-a hotarat sa ofere un serviciu nou, adresat atat parintilor, dar si mai tinerilor sai colegi, medici.

Ce inseamna de fapt a doua opinie/second opinion?

GP: „Diagnosticul oncologic este unul complex. El este bazat pe date clinice, imagistice, biopsie, examinari imunologice, examinari citogenetice si de biologie moleculara. Acesta conduce la stabilirea severitatii cazului si bineinteles la alegerea tratamentului optim.

Diagnosticul si tratamentul sunt stabilite in unitatea de proximitate si sunt comunicate parintilor, care le primesc de cele mai multe ori cu teama sau nedumerire.

A doua opinie, in majoritatea cazurilor, confirma diagnosticul stabilit initial. De asemenea poate aduce lamuriri suplimentare, crescand increderea parintilor in medicul curant si in posibilitatile curative.

Aceasta practica, a doua opinie in oncologia pediatrica, este prezenta in toate societatile cu sisteme medicale performante. Este menita sa creasca increderea in deciziile pe care le adopta apartinatorii pentru interventiile sau tratamentele recomandate”.

Vor tine medicii curanti cont de opinia domnului doctor Gheorghe Popa?

GP: „A doua opinie sau second opinion, asa cum se mai regaseste termenul acesta, este un drept elementar al pacientului de a fi informat si de a-si da consimtamantul pentru tratament.

Opinia mea se bazeaza pe experienta acumulata in peste 30 de ani de practica medicala in clinici universitare din Cluj-Napoca si pe o analiza profunda a cazului, pe o documentare atenta”.

Se incurajeaza plecarea in strainatate a pacientilor?

GP: „Majoritatea cazurilor de cancer la copil sunt de gravitate medie si pot fi vindecate in centrele din Romania, cu protocoale terapeutice internationale.

Terapia este in apropierea domiciliului, intr-un spital in care vorbesti limba materna. Este un mare avantaj psiho-social si economic pentru parinti, ajutandu-i sa treaca mai usor peste perioada de criza.

Sunt adeptul acestor tratamente in strainatate, doar in cazurile in care severitatea justifica acest lucru.

Decizia de a pleca trebuie sa fie justificata medical si nu sentimental.

Eu pot face recomandari in acest sens, insa nu intermediez transferuri medicale”.

Cat de util este un astfel de serviciu?

GP: „Am mai facut acest lucru de multe ori, pentru prietenii si rudele pacientilor. Acum ma bucur ca pot face acest lucru in cadrul acestui loc: Centrul de Pediatrie.

Este locul care imi pune la dispozitie documentatia medicala, locul unde organizez consilierea printr-o sedinta online, pe o anumita platforma sau chiar la cabinet, fata in fata, in functie de circumstante, bineinteles.

La final eliberez o scrisoare medicala, care este un act oficial”.

Cum se procedeaza pentru acest serviciu?

  1. Fie va programati la cabinetul nostru, pentru o consultatie la Dr. Gheorghe Popa
  2. Fie solicitati o consiliere online pentru o a doua opinie pe site-ul nostru. Colegele noastre va vor contacta pentru stabilirea detalilor ulterioare.

Pentru consiliere online puteti aplica AICI