Alina Alexandru, un nou psiholog la Centrul de pediatrie
Alina Alexandru este noul psiholog al Centrului de pediatrie. La ea puteți apela atunci când simțiți că copilul dumneavoastră se confruntă cu o problemă pe care nu reușiți să o înțelegeți în totalitate și să îi găsiți o soluție. Compasiunea, răbdarea și tactul sunt primele elemente de care ține cont atunci când vine vorba de cei mici. În interviul de mai jos puteți afla câte lucruri despre ea, despre serviciile pe care le oferă, dar și despre ceea ce înseamnă psihoterapia de fapt.
Care a fost experiența dumneavoastră, anterioară Centrului de pediatrie?
Anterior Centrului de pediatrie am lucrat tot în domeniul psihologiei, pe partea de recrutare și training, apoi am făcut specializarea de psiholog. Am experiență atât în sistemul public, cât și în cel privat, am lucrat cu adulți și cu copii, pe partea de interviu motivațional, tulburări comportament, anxietate sau ADHD.
De ce ați ales această specializare?
Pasiunea pentru această specializare o am încă din școală. Chiar am apelat la un psiholog în liceu, care m-a ajutat să mă orientez în carieră și am sesizat importanța. Încă de atunci am știut că asta este ceea ce vreau să fac.
Pentru ce pot apela părinții la dumneavoastră, în cadrul Centrului de pediatrie?
Am putea lucra foarte bine pe tulburările de comportament: agresivitate (inclusiv bullying-ul, care este un fenomen tot mai des întâlnit și la noi în țară), ADHD (hiperactivitatea), tulburări de somn, orientarea în carieră, încrederea în sine, motivația sau ticuri nervoase.
Mai există în societatea românească preconcepții cu privire la vizita la psiholog?
Da, din păcate, mai există. Trebuie făcută o distincție clară între psiholog și psihiatru. Oamenii trebuie să înțeleagă care este rolul psihologului și că nu trebuie să ajungă la el atunci când nu mai există soluție. Asta pentru rezultatele nu apar imediat, ci este nevoie de răbdare. Persoanele mai tinere, cu acces la informație, înțeleg mai bine care este diferența dintre psihiatrie și psihologie, de regulă. Cheia este informația.
Să detaliem puțin diferența!
Contrar a ceea ce se crede, psihologul nu îți dă sfaturi. El te ajută, te ghidează, în așa fel încât tu singur să ajungi la niște concluzii. În situații extrem de rare primești un sfat concret cu privire la ceea ce ai de făcut. Psihiatrul este cel care îți pune un diagnostic și îți prescrie tratament, ceea ce este total diferit.
Când ar trebui să apeleze părinții la consilierea psihologică?
Este important să nu fie ultima variantă pentru soluționarea problemelor. Atunci când părinții observă schimbări semnificative la copil sau adolescent, este un semn că ceva nu merge bine. La cei mai mici, dacă devin mai agresivi, plângăcioși, au dureri de burtică, iar aceste schimbări persistă mai mult de o lună, ar trebui să ia în calcul această posibilitate. Practic, orice schimbare semnificativă față de cum era copilul lor înainte este un semn că ceva se întâmplă la nivel psihologic și ar trebui să le ridice un semn de întrebare.
Cum decurg ședințele de psihoterapie?
Prima ședință este una de cunoaștere, în care discut cu părinții și, după caz, cu copilul, atunci când este mai mărișor. Este foarte important scopul pe care îl are pacientul când apelează la consiliere. De regulă, este nevoie de una sau două întâlniri, pentru ca între psiholog și pacient să se stabilească o legătură. Interacțiunea dintre cei doi este foarte importantă pentru ca rezultatele să fie atinse, pentru că înțelegem că este greu să te deschizi în fața unui străin. Se stabilește un plan, cu câteva obiective inițiale, care se încearcă a fi atinse. Vom merge până acolo unde este de acord pacientul (sau părintele, după caz), nu facem schimbări cu forța. Pacientul trebuie să se simtă confortabil. Apoi psihologul stabilește tehnicile pe care dorește să le aplice, mai ales în cazul copiilor, unde spunem povești, desenăm sau facem alte activități, din care să învățăm mereu ceva, în vedere atingerii obiectivelor noastre. O ședință durează aproximativ 50 de minute sau poate chiar mai puțin, depinde de vârsta copilului. Ea se desfășoară împreună cu părintele sau doar cu copilul, în funcție de vârsta și de preferința lui.
Cât de importantă este implicarea ambilor părinți?
Foarte importantă. Se stabilesc niște reguli noi de comportament și este foarte important ca cei doi părinți să respecte aceleași reguli, pentru că altfel copilul va fi debusolat.
Ce sfaturi le-ați da părinților?
Aș atrage atenția pe timpul pe care părinții îl petrec cu copiii. Trebuie să fie un timp de calitate, petrecut făcând diferite activități, care să îi facă să fie mai apropiați, să aibă încredere unul în celălalt. De asemenea, nu sunt neapărat de acord cu acordarea de premii de natură materială. Asta pentru că schimbările nu sunt durabile în acest caz. Copilul trebuie motivat cu alte aspecte. Sigur, poate fi lăudat sau să i se acorde mai mult timp de joacă, de exemplu. Dar nu trebuie să primească o recompensă materială pentru fiecare schimbare pe care o dorim. De asemenea, copiii trebuie să fie învățați să fie responsabili, încă de mici, pentru că li se dezvoltă încrederea în sine atunci când văd că reușească să facă chiar ei ceva. Atrag atenția și asupra informării. Pot citi, se pot documenta, dar părerea specialistului este cea mai sigură.
Detalii despre serviciul de psihologie al Centrului de pediatrie puteți găsi aici, iar aici puteți consulta tarifele. Pentru programări, puteți apela 0752 360 360.