Anemia feripriva – deficitul de fier | Simptome, cauze, tratament
Anemia feripriva este cea mai frecventa forma de anemie pe care copiii o dezvolta. Aceasta anemie se datoreaza lipsei de fier. Fie că vorbim de sugari sau de copilasi mai mari, fierul este foarte important pentru acestia. In acelasi timp, fierul administrat in exces poate deveni periculos.
Orice parinte se straduieste ca sanatatea copilului sau sa fie una de fier. In acest sens, un sfat, din partea unui specialist, ii poate fi de mare ajutor.
De ce este important sa discutam despre anemie si despre deficitul de fier?
De cele mai multe ori, anemia risca sa treaca neobservata in primele etape ale evolutiei sale. Preventia este foarte importanta, deoarece anemia poate fi tinuta sub control, cu ajutorul parintilor.
„Pentru mine este o placere sa pot contribui, ca hematolog, la acest efort comun, cu o discutie despre anemii” – dr. Gheorghe Popa – Medic primar hematologie și oncologie pediatrica la Centrul de Pediatrie.
Ce inseamna anemie? – simptome aparute la copii
Anemia este cea mai frecventa afectiune de sange a copilului. Aceasta consta in scaderea globulelor rosii din sange. Aceste globule au rolul de a transporta oxigenul respirat la toate celulele organismului, furnizandu-le energie.
Copilul anemic este palid, apatic, neatent, iritabil. Poate face crize de spam ale hohotului de plans si este predispus la infectii.
Care sunt cauzele anemiei?
Exista zeci de feluri de anemii, iar cauzele sunt foarte diferite. Cu toate acestea, peste 90% dintre cazuri se datorează lipsei de fier. Pot exista si alte cauze nutritionale, infectioase, imunologice sau genetice. Anemia poate reprezenta chiar si semnalul debutului unei boli maligne, cum ar fi leucemia, care este cea mai frecventa la copii.
Ce rol are fierul in organism?
Organismul contine o cantitate foarte mica de fier si majoritatea se afla in hemoglobina din globulele rosii. Exista insa si alte enzime care contin fier, astfel ca, pe langa transportul oxigenului, el contribuie la buna functionare a muschilor, la dezvoltarea neurologica si psihica a copilului, la imunitate, dar si la crestere si dezvoltare.
Care este necesarul zilnic de fier la copii?
Necesarul zilnic de fier este de 10 mg/zi, iar el provine din alimente. Laptele contine fier, insa nu suficient. In aceste conditii, o alimentatie unilaterala cu lapte (dupa diversificare) va duce, cu siguranta, la o anemie feripriva.
Exista situatii in care organismul copilului are nevoie de mai mult fier, iar alimentatia obisnuita nu este suficienta. Acestea sunt cazurile aparitiei unor afectiuni ale tubului digestiv, ce afecteaza absorbtia sau cazul pierderilor repetate de sange, cum ar fi menstruatia la adolescente.
Exista exces de fier la copii?
Exista si reversul medaliei, adica sa fie administrat prea mult fier, daca folosim irational suplimentele alimentare. Exista in organism enzime, proteine transportoare si hormoni, care regleaza rezervele de fier, astfel incat sa nu fie nici goale, dar nici depasite.
Excesul de fier poate cauza anemie, exact ca lipsa fierului. Acesta se poate depune in organe precum plamanul, ficatul, inima, pancreasul si glandele endocrine si le poate afecta functia normala. In infectii, de exemplu, fierul este un nutrient bun pentru bacterii, ajutandu-le sa se multiplice si favorizand infectia.
Tratament anemie feripriva – Ce ar trebui sa fac eu ca parinte?
Un parinte responsabil nu trebuie sa faca altceva decat sa vegheze asupra felului in care se alimenteaza copilul si sa foloseasca rational suplimente alimentare ce conțin fier. In cazul in care simptomele usoare nu dispar sau acestea se accentueaza, se recomanda un consult de specialitate.