22022sept.
Apneea obstructiva de somn la copii si bebelusi (sforaitul la copii)

Apneea obstructiva de somn la copii si bebelusi (sforaitul la copii)

Ce este apneea de somn?

Apneea obstructiva de somn reprezinta pauze respiratorii intermitente (de scurta durata), care survin in timpul somnului.

Afectiunea apare la 2-5% dintre copii si este mai frecvent intalnita in intervalul de varsta 2-6 ani.

Daca in cazul adultilor, astfel de intreruperi pot determina stare de somnolenta continua in timpul zilei, in cazul copiilor, astfel de intreruperi pot genera:

 •  tulburari de comportament
 • lipsa de concentrare la activitatile scolare
 • tulburari de crestere
 • probleme cardiace
 • cosmaruri
 • enuresis nocturn (urinari nocturne)
 • somnambulism
 • sforait

Cauzele apneei la copii

Cele mai comune cauze ale apneei la copii sunt: hipertrofia vegetatiilor adenoide (polipii) si/sau hipertrofia amigdaliana (amigdale marite in volum).

Atunci cand copilul doarme, muschii gatului se relaxeaza, iar caile respiratorii devin mai inguste. Pe masura ce copilul respira, peretii gatului incep sa vibreze, astfel formandu-se sunetul specific sforaitului.

Alte cauze, care pot duce la aparitia apneei obstructive de somn la copii sunt: obezitate, alergii, astm bronsic, reflux gastroesofagian, infectii repetate ale cailor aeriene superioare, modificari structurale ale oaselor faciale, malformatii congenitale care implica structura osoasa cranio-faciala (ex: cheilopalatoschizis), sindroame (sindrom Down, sindrom Pierre-Robin), modificari ale tonusului muscular-hipotonie (boli neuromusculare) sau hipertonie (paralizia cerebrala), foarte rare: tumori ale cailor aeriene.

Obezitatea copilului si apneea

Depozitele de grasime in exces, din jurul gatului copilului, determina presiune chiar asupra cailor respiratorii, generand ingustarea lumenului, cand acesta se afla intr-o pozitie de clinostatism (pe spate). In consecinta, copilul va cauta inconstient, frecvent, o alta pozitie de somn, pentru a evita intreruperile de respiratie. Aceste pozitii pot avea efecte negative asupra starii de sanatate si pot influenta calitatea somnului.

De asemenea, din cauza surplusului de greutate, inspirarea aerului poate fi mai dificila in timpul somnului.

Alergii ale copilului si apneea

Alergiile sezoniere propriu-zise nu determina apnee, dar genereaza congestie nazala. Aceasta are ca si consecinta obstructionarea mai frecventa a cailor respiratorii.

In acest fel, copiii cu alergii vor fi mai predispusi la respiratie orala, iar arcul inalt al maxilarului superior va aplica o presiune mult mai mare in zona sinusurilor. Acest lucru va duce la o intrerupere mai frecventa a somnului.

Sindrom de apnee in somn la copii

sindrom de apnee la copii, centrul de pediatrie

Exista o varietate de simptome si semne care pot aparea in caz de apnee obstructiva de somn, iar acestea pot sa fie diferite de la un copil la altul.

Simptomul cel mai frecvent intalnit la copii si bebelusi este sforaitul, dar nu este unul obligatoriu/specific.

Pot aparea si alte simptome, cum ar fi:

 • enurezisul nocturn, adica udatului patului;
 • tulburari in timpul somnului: vorbitul in somn, transpiratii nocturne, respiratia orala, zgomotoasa/respiratul pe gura in timpul somnului, somn nelinistit, agitat, pozitii vicioase de somn, somnambulism, cosmaruri;
 •  tulburari diurne/in timpul zilei: dificultati de concentrare pe parcursul zilei, tulburarea activitatii educationale, tulburari comportamentale (iritabilitate, agresivitate, hiperactivitate), somnolenta excesiva, cefalee/migrena.

Diagnostic

Diagnosticul de apnee obstructiva de somn poate implica o echipa pluridisciplina si va fi stabilit in urma unor investigatii generale si specifice (polisomnograma).

Tratament apnee obstructiva de somn pentru copii

Medicul pediatru este cel care poate diagnostica si recomanda/oferi un tratament copilului.

Acesta va fi stabilit in functie de: severitatea afectiunii, simptome, varsta copilului si starea generala de sanatate (prezenta comorbiditatilor).

Ca si medicatie, se pot recomanda sprayuri nazale (ex: steroizi inhalatori). Acestea pot ameliora simptomele unor copii cu apnee obstructiva de somn usora sau moderata.

In ceea ce priveste interventia chirurgicala, poate fi nevoie de adenoidectomie si/sau amigdalectomie (indepartarea polipilor sau amigdalelor). In cazul in care apneea copilului este una severa, medicul pediatru poate recomanda consultul unui medic pediatru ORL care sa recomande indepartarea polipilor si/sau amigdalelor.

In urma unui consult de specialitate, se pot intelege mai bine, daca este cazul, interventiile chirurgicale pentru corectarea defectelor osoase cranio-faciale.

Terapie cu presiune pozitiva continua in caile respiratorii (CPAP)

Terapie cu presiune pozitiva continua in caile respiratorii (CPAP), centrul de pediatrie

Acest aparat de apnee implica o masca nazala, atasata la un aparat portabil si este utilizata in timpul somnului. Aceasta determina exapansiunea maxilarului, prin largirea palatului si a pasajului nazal.

Este foarte importanta modificarea stilului de viata:

 • scaderea in greutate
 • exercitiu fizic moderat – pentru cei care sufera de obezitate

De asemenea, se recomanda evitarea alergenilor, a factorilor poluanti si a fumatului pasiv (parintii sa nu fumeze in preajma copilului).