312017aug.
Centrul de pediatrie: o poveste în desfășurare

Centrul de pediatrie: o poveste în desfășurare

Povestea Centrului de Pediatrie a început în urmă cu nouă ani, atunci când Flaviu și Teodora Cătinaș au pus bazele primului lor cabinet medical. Onestitatea, dragostea pentru copiii și medicină, dar și pasiunea i-au ajutat ca acest proiect să devină unul care poate schimba vieți. După 9 ani, Centrul de Pediatrie nu este un simplu cabinet, ci locul în care medicii găsesc ce-a de-a doua lor familie. Dr. Flaviu Cătinaș povestește despre câteva dintre lucrurile care stau în spatele acestor realizări:

 

De unde vine ideea Centrului de Pediatrie?

Nu e ideea mea. Spun asta tuturor! Ideea îi aparține unui prieten, care are o fetiță și asta l-a dus cu gândul la această necesitate. Am pus ideea în practică și bineînțeles că am ajuns să mă implic foarte mult, pentru că am văzut că este ceva frumos, minunat și că are potențial. Nu ai cum să nu te implici în ceva frumos, asta e clar. Este visul meu, iar asta m-a determinat mereu să fac eforturi. Când iubești ceea ce faci, nu mai contează orele nedormite.

Centrul a adus mereu ceva nou și face asta asta în continuare. Ce anume?

O altă abordare, o altă relație. Lucrăm cu copiii. Nu suntem „domnule doctor”, suntem „nene!”. Și dacă mămica îl trage de mânecă și îl roagă să vorbească frumos, suntem „nene doctorule!”. Suntem extrem de familiari, trecem de bariera asta a medicului serios și ursuz.

Când spuneți că relațiile sunt altele, vă referiți la legătura dintre medic și pacient?

În primul rând, relațiile inter-umane. Cu pacienții, cu copiii și cu părinții lor. Am avut o satisfacție minunată când, la o consultație la domiciliu fiind, într-o duminică după-masa, au venit musafirii, iar fetița i-a spus prietenei sale: „Nu pot să mă joc cu tine chiar acum, e doctorul meu aici, la mine, trebuie să mai aștepți puțin. Doctorul meu, știi?”. Despre asta e vorba, despre abordare și alt tip de relații. Avem o altă modalitate de oferire a serviciilor, adică nu este strict un cabinet medical, în care noi ne punem halatul și așteptăm serioși pacienții.

Ce fel de servicii găsesc părinții aici?

Încercăm să oferim o gamă cât mai largă de servicii, să aducem cât mai multe specializări, colaborăm și cu un laborator, care ne ajută în ceea ce privește recoltările. Dacă este nevoie, după un consult, pacienții pot beneficia chiar aici de alte consultații specialitate, de ecografii, de recoltări, fără să fie nevoiți să facă mai multe drumuri. În ceea ce privește profesionalismul și competența, nu facem rabat. Totodată, abordarea umană este esențială și asta le spun mereu medicilor de la Centru. În relația medic-pacient nu intervine numeni. Dacă medicul constată o anumită nevoie a pacientului, decizia sa este respectată, indiferent care este aceasta. Ne consultăm mereu, dar actul medical este al medicului. Așa cum spuneam, încercăm să aducem și o abordare diferită. În încurajăm pe pacienți să caute și o a doua opinie. Este foarte bine și încurajăm acest lucru, este libertatea pacientului, iar medicii trebuie să accepte să se consulte cu alți medici. Nu suntem atotștiutori, „nu știu” nu este o rușine, iar pacientul trebuie să știe că soluția la problema lui va veni cu siguranță, după ce medicul caută un răspuns în cele mai bune surse, după o analiză temeinică. Este doar o chestiune de onestitate absolută a recunoaște că suntem cu toții oameni și nu putem cunoaște totul.

Centrul de Pediatrie a avut o evoluție frumoasă de-a lungul anilor. Ce urmează?

Așa este, a fost o ascensiune constantă, moderată și continuă. Asta mă bucură: constanța și stabilitatea. Avem planuri mari de viitor. Ne gândim serios la o clinică. Ceea ce avem noi acum este un ambulator, iar dacă evoluția nu e bună și copilul trebuie urmărit, supravegheat câteva zile, nu putem face asta. Ar fi totodată și o premieră. Asta plănuim acum.

Cum ai descrie acești 9 ani ai Centrului de Pediatrie?

Cei mai interesanți. Ai nevoie mereu de competențe pe care nu le-ai învățat în școală. Înveți mereu, trebuie să ai deschidere și să ai capacitatea să te reorientezi. Ne consultăm, găsim mereu soluțiile împreună.

Voi, medicii de la centru, sunteți super-eroii pacienților voștri. Cum reușiți să faceți asta?

Încercăm să fie totul frumos, medicul și actul medical este dat jos de pe piedestal și pacientul vine cu plăcere. A fost o scenă fantastică cu dr. Daniela Văideanu. Un copil se juca în sala de așteptare și colega cu părinții discutau în cabinet. Apoi, Daniela a ieșit și l-a chemat la ea. Andrei, un copil de un an și câteva luni a alergat, zâmbind, chiunind și țopăind către ea. Despre asta este vorba. Mă bucur că suntem aici câțiva oameni care ne simțim ca o familie, atât cu medicii, cât și cu pacienții. Venim cu plăcere la muncă și zâmbind, iar acest lucru este minunat. Una dintre cele mai importante realizări a fost că am reușit să avem o echipă frumoasă. Copiii simt cel mai bine cum sunt oamenii. De aceea, încerci să fii onest, încerci să fii deschis  și pe aceeași direcție cu copilul. Chiar mă gândeam că dacă aș fi un om de afaceri și aș avea de semnat un contract cu un om care ar spune „crede-mă, pe cuvânt!”, l-aș lua de braț, l-aș duce în parc, l-aș pune între copii. Dacă e onest, copiii vor veni la el, pentru că ei simt. Așa e și cu medicii. Copiii se simt bine în preajma lor și nu există o rețetă pentru asta. Știi cum se spune: dacă vrei să vină la tine albinele, faci ca floricica!


Momentan, pacienții pot beneficia de consultații pediatrice la cele trei cabinete ale Centrului și la domiciliu, în Cluj-Napoca și în localitățile apropiate, cu aparatură medicală de ultimă generație, în condiții de siguranță și confort. Totodată, Centrul de Pediatrie oferă o gamă largă se servicii de specialitate, într-un mediu cald și prietenos.

Lista completă de servicii medicale o puteți consulta aici.