162020apr.
Ce fac dacă se îmbolnăvește copilul în timpul pandemiei COVID – 19?

Ce fac dacă se îmbolnăvește copilul în timpul pandemiei COVID – 19?


De o vreme încoace, mai toate discuțiile gravitează în jurul lui Covid – 19. Acest intrus misterios care a intrat neinvitat în viețile și familiile noastre. La fel ca voi, nu ne-am dat bătuți și ne-am străduit să îl ținem cât mai departe de Centrul de Pediatrie: am luat măsuri speciale de siguranță în fața Covid – 19, am ascultat recomandările autorităților și am tratat fiecare pacient cu maximă atenție. Și fiindcă vremurile speciale cer măsuri speciale am început să cautăm modalități cât mai eficiente de a oferi consultații medicale celor care au nevoie, iar astfel s-a născut serviciul de consiliere medicală online.

Pentru că nu-i așa, copiii se îmbolnăvesc și în timpul pandemiei!
Și pentru a te încuraja, drag părinte, îți spun că totuși lucrurile stau mai bine la acest capitol ! Vremea în general mai caldă și distanțarea socială duc la un risc mai scăzut al îmbolnăvirilor pentru următoarea perioadă.

Dar dincolo de calcule, de statistici și declarații, e important îți păstrezi cumpătul și rațiunea. Copiii simt atât de bine angoasele noastre, iar ei au nevoie să le fim sprijin!
Dacă în timpul pandemiei Covid – 19 copilul tău se îmbolnăvește, e important să îți păstrezi rațiunea și să nu dai fuga în serviciile de urgență.

Pentru a veni în ajutorul tău am pregătit o listă cu situațiile în care simptomatologia copilului nu necesită un consult medical pediatric.

febra covid


Când putem aștepta câteva zile (1-3 zile)?
De cele mai multe ori, dacă avem un copil bolnav care tolerează bine febra sau simptomatologia se asociază cu o stare generală bună a copilului, nu este necesară o consultație de urgență. Părinții sunt cei care cunosc cel mai bine copilul și astfel vor reuși să își dea seama atunci când „copilul nu se simte bine”, „nu are chef de joacă”, „este altfel față de cum e el de obicei”.

Iată câteva astfel de situații:

  • lipsa poftei de mâncare
  • tuse fără dificultăți de respirație
  • dureri de burtică,
  • constipație
  • erupție cutanată fără febră
  • scaune diareice cu apetit păstrat pentru lichide și solide
  • secreții nazale
  • febră (mai mare de 38oC) bine tolerată 2-3 zile*
    *excepții: sugar 0-3 luni cu febră mai mare de >38oC, sugar 3-6 luni cu febră mai mare de >39oC

Reguli de bază

În cazul unor îmbolnăviri ușoare vă voi prezenta pe scurt câteva reguli de bază care să vă ghideze:

  •  în rinofaringite sau bronșiolite cu secreții nazale abundente și tuse productivă, aspirarea nasului o să vă fie de mare ajutor;
  •  în caz de diaree, NU se administrează FURAZOLIDON pentru că, spre marea suprindere a tuturor, acesta este ANTIBIOTIC și se administrează doar la recomandarea medicului
  •  în orice situație în care copilul refuză alimentele și lichidele, este important să păstrati o evidență a lichidelor administrate timp de 24 de ore; se administrează cantități mici și frecvente (chiar și rehidratare cu lingurița dacă e nevoie).



Simptomele nu se îmbunătățesc

Și ce faci totuși dacă medicația administrată la domiciliu nu ajută la îmbunătățirea simptomelor? Din fericire există soluții și pentru această situație :  


E timpul să folosiți tehnologia la maxim: înregistrați tusea copilului, fotografiați erupțiile cutanate, chiar și scaunele care vă îngrijorează !

medic covid

E important să #STĂMACASĂ, dar să nu lăsăm frica să ne doboare. Iar atunci când copilul tău are nevoie de îngrijiri medicale, adresează-te cu încredere medicului pediatru. Pentru mai multe informații despre situațiile când e necesar să programați un consult la cabinet sau când trebuie să mergeți de urgență la spital, vă invităm să citiți articolul Când mergem la medic cu copilul bolnav.

Ce fac dacă copilul meu prezintă simptome caracteristice Covid-19 ?

Printre simptomele cel mai des întâlnite ale acestei boli sunt febra, tusea seacă și oboseala accentuată. Dar cum simptomatologia e diferită de la pacient la pacient, dacă ai motive de îngrijorare, cel mai bine e să te adresezi pediatrului tău, iar el va evalua starea copilului și îți va spune ce trebuie să faci mai departe. E important să ai în minte că cel mai ades copiii fac forme ușoare ale acestei boli !



Un ultim lucru pe care vă rog, chiar vă implor, SA NU MINȚIȚI în privinta călătoriilor sau al contactului cu o persoana infectata cu COVID 19. Ajutați-ne să vă putem ajuta!
Iar dacă aveți nevoie de un consult pediatric, Centrul de Pediatrie oferă în continuare consultații la cabinet!


Dr. Alexandra LATCU
medic specialist pediatrie