Semne de alarmă în dezvoltarea neuropsihică a copilului
Dezvoltarea neuropsihică a copilului a fost mereu în atenția cercetătorilor iar în ultimul timp și părinții sunt tot mai preocupați de acest aspect. De aceea ne-am dorit mult ca în cadrul Centrului de pediatrie să avem și medici specialiști în psihiatrie pediatrică și ne bucurăm că dr. Ilinca Niță e parte din echipa noastră.
Pentru a susține părinții care au întrebări legate de dezvoltarea neuropsihică a copilului lor am pregătit pentru luna iunie o campanie gratuită de evaluări neurodevelopmentale!
Cui se adresează această campanie?
Copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 luni și 7-10 ani ai căror părinți au îngrijorări cu privire la dezvoltarea neuropsihică (cunoștințele nu sunt cele adecvate vârstei, limbaj nedezvoltat, abilități sociale sub vârsta lor, crize de furie, ticuri etc.).
Campania gratuită nu include copiii mai mari și adolescenții cu probleme emoționale (anxietate, depresie), consum de substanțe și altele. Acestea toate pot fi adresate în cadrul unui consult obișnuit.
Pentru părinți și toate celelalte persoane interesate de dezvoltarea neuropsihică a copiilor dr. Ilinca Niță a pregătit o listă cu câteva semne de alarmă.
Fiecare copil este diferit și se dezvoltă în ritmul său, are caracteristici de temperament, reacționează și gândește diferit. Din acest motiv, nu orice abatere de la “standard” este o sursă de îngrijorare sau semn că ceva este în neregulă. În plus, anumite etape de vârstă se însoțesc în mod normal de dificultăți pentru copil și părinți.
Totuși, dacă observați la copilul dvs. un tipar de dezvoltare, comportament sau emoțional diferit, este spre binele său să solicitați un consult de psihiatrie pediatrică. Acest lucru nu include comportamente izolate, care apar din când în când, sau particularități care fac acel copil unic. Dificultățile în dezvoltare sau simptomele psihiatrice sunt cele care produc sau putem anticipa că vor produce prejudicii funcționării copilului (în familie, în stabilirea altor relații, la școală, mai târziu în viață adultă).
Semnele care pot alarma părinții cu privire la dezvoltarea neuropsihică a copilului de 1-5 ani pot include:
- Copilul nu privește în ochi când i se vorbește
- Nu răspunde la nume când este strigat
- Pare absent, nu interacționează cu ceilalți
- Pare a nu avea cunoștințele/ înțelegerea altor copii de vârsta sa
- Statul în șezut, mersul, vorbitul apar mai târziu decât vârsta așteptată
- Nu înțelege propoziții simple
- Nu spune niciun cuvânt la 1,5 ani
- Nu spune propoziții de 2 cuvinte la 2 ani
- Nu poate fi înțeles în afara familiei după 3 ani
- Are probleme de somn
- Are activități simple, repetitive (învârtit în cerc, joc cu mânile în fața ochilor)
- Este în continuă mișcare, comparativ cu alți copii de vârsta sa
- Plânge, se supără, este iritabil foarte frecvent
Dacă observați aceste semnale vă sfătuim să vă adresați medicului specialist în psihiatrie pediatrică!
Pentru a programa o evaluare neurodevelompentală gratuită vă rugăm să apelați Call center-ul centrului nostru (tel. 0752 360 360).
Dr. Ilinca Niță
medic specialist psihiatrie pediatrică
Oferă consultații de specialitate în cadrul cabinetului Lego (str. Calea Dorobanților 101, Cluj-Napoca).
Mai multe informații pe tema sănătății mintale a copiilor și adolescenților găsiți pe site-ul dânsei: PsihiPedi.ro
Pentru programări și informații puteți apela numărul nostru de Call Center: 0752.360.360