Displazia de șold
Dacă aveți un nou-născut cu care tocmai ați venit din maternitate, poate ați constatat că între recomandările de pe biletul de ieșire din maternitate se numără și efectuarea screeningului pentru displazia de șold.
Displazia de șold este o problemă de dezvoltare a șoldului care apare la 1 din 1000 de nou-născuți.
Cel mai mare risc pentru această afecțiune îl au:
- primul născut al unei mame,
- copilul cu istoric familial de displazie de șold,
- copilul care se naște din prezentația pelviană (a stat cu fundicul în jos în viața intrauterină)
- copilul de sex feminin.
Cauzele pentru displazia de șold pot fi genetice dar sunt incriminați și factori intrauterini cum ar fi poziția în care stă bebelușul în burtica mamei. De exemplu șoldul stâng este afectat mai frecvent datorită poziției intrauterine.
Simptomele displaziei de dezvoltare a șoldului pot să nu fie foarte evidente la un copil de vârstă mică. Acesta este motivul principal pentru care displazia de dezvoltare a șoldului se caută în mod activ prin screeningul efectuat la vârsta de 4-8 săptămâni.
In timp, se poate constata că piciorul de partea cu displazia de șold este mai scurt sau că faldurile de piele de la nivelul picioarelor sunt asimetrice. Ideal ar fi să identificăm acei copii care au această problemă la o vârstă cât mai mică (4-6 saptamani). La această vârstă există posibilități de tratament conservator, nechirurigical. La vârstă mai mare adesea se impune tratament chirurgical.
Pentru diagnostic, la vârsta de 4-8 săptămâni se efectuează o investigație numită ecografie de șold – tehnica imagistică de diagnostic în care ecografistul evaluează șoldul copilului. Investigația durează aproximativ 15 minute, nu doare, iar rezultatul îl obțineți pe loc. Medicul ortoped este acela care pune diagnosticul și conduce tratamentul copiilor cu displazie de șold.
Ca părinte, e important să urmați recomandarea de pe biletul de ieșire din maternitate și să programați screeningul de depistare a displaziei de dezvoltare a șoldului la vârsta potrivită.
Înca din anii `50 există cercetări care au evidențiat efectul nociv al înfășării tradiționale (cu piciorușele lipite, drepte, în stil sărmăluță) asupra dezvoltării șoldurilor. De asemenea s-a constatat faptul că în culturile în care se obișnuiește ca bebelușii să fie purtați în sisteme ergonomice (precum wrap) în care picioarele copilului nu sunt forțate să stea apropiate și drepte ci dimpotrivă stau depărtate, numărul de cazuri de displazie de șold este mult redus.
Purtarea în sisteme ergonomice, prin poziția pe care o încurajează, favorizează dezvoltarea normală a șoldului. Din acest motiv International Hip Dysplasia Institute recomandă purtarea bebelușilor în sisteme ergonomice. Este important să alegem corect sistemul de purtare, dar asupra acestui subiect voi reveni intr-un articol viitor.
Fiindcă una dintre prioritățile Centrului de Pediatrie este profilaxia, am pregătit pentru părinți un pachet promoțional – ECO BEBE (cuprinde o ecografie de șold și un consult de pediatrie generală, ambele la cabinet).
Achiziționând acest pachet beneficiați de o reducere de 60 Ron (vezi tarife)!
Consultul pediatric se va programa cât mai curând, în timpul săptămânii, în funcție de disponibilitatea medicilor noștri, în decurs de maxim 30 de zile.
Reducerea nu se cumulează cu alte promoții.
Pentru programări apelați Call center-ul nostru: 0752 360 360.