122017dec.
Dr. Gabriel Cismaru, medic cardiolog la Centrul de pediatrie

Dr. Gabriel Cismaru, medic cardiolog la Centrul de pediatrie

Dr. Gabriel Cismaru este noul medic cardiolog al Centrului de pediatrie. Printre serviciile pe care le oferă se numără ECG, ecografie de cord sau monitorizare Holter sau testul de efort. Ne-a povestit câteva lucruri despre el, pe care le împărtășim cu voi:


Domnule doctor, de când v-ați îndreptat spre cardiologia pediatrică?

Sunt medic primar cardiolog „de adulți”, dar din 2015 am luat legătura cu cardiologia pediatrică, în cadrul proiectului „Cardioped”, care și-a propus perfecționarea unui număr de medici și asistente în diagnosticul și tratamentul cardiopatiilor congenitale și dobândite la copii. Am fost Coordonatorul programului de formare 7: aritmiile la copii. Cu această ocazie am intrat în legătură cu doamnele doctor Simona Cainap, Simona Oprița și Cecilia Lazea, care se ocupa de copiii cu boli cardiologice, precum și cu doctorul Manuel Chira, care operează copiii cu malformații cardiace. Ulterior, am început rezidențiatul de cardiologie pediatrică, la Târgu-Mureș.


Ce parte din cardiologia pediatrică va place cel mai mult?

Partea pe care sunt specializat este Aritmologia, adică tulburările de ritm la copii: de la simplele extrasistole, manifestate prin palpitații, până la sindromul WPW și tahicardia ventriculară. Acestea din urmă se tratează prin ablatie și asta este ceea ce fac eu la Spitalul de Recuperare: studii electrofiziologice la copii și ablatie cu radiofrecvență, care sunt niste manopere invazive prin care se introduc catetere in interiorul inimii copilului si se ard focare sau circuite electrice aberante. Primul contact cu ablatia la copii l-am avut la Centrul de Aritmii din Nancy sub îndrumarea domnului doctor Marius Andronache unde pe lângă un număr mare de adulți s-au făcut și ablatii la copii, ulterior la Hopital Motol din Praga, sub conducerea profesorului Jan Janousek, și la Clinica San Donato din Italia, unde am văzut ablatii efectuate atât de profesorul Carlo Pappone, cât și de profesorul Joseph Brugada, care vine periodic din Spania.


De ce ați ales Centrul de Pediatrie?

În primul rand, m-a impresionat efortul pe care îl face și l-a făcut dr. Flaviu Cătinaș. A inceput de unul singur, împreuna cu soția sa, de la un mic cabinet de pediatrie, și ulterior a reușit să atragă în jurul lui medici pediatri de valoare. Acum are un centru mare, care oferă servicii medicale nu numai în cursul zilei, ci și pe perioada nopții, chiar și in zilele legale de vacanță și chiar la domiciliul pacienților. Acesta este un lucru mare și nu știu sa mai existe în Cluj o asemenea clinică. Doctorul Cătinaș este foarte solicitat, fuge efectiv de la un copil la altul, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Centrul de Pediatrie este apreciat nu numai în Cluj și Transilvania, dar sunt și persoane din străinătate care, atunci când vin în Cluj, iși aduc copiii la consult aici.

În al doilea rând, am fost coleg cu o seamă de doctori care lucrează la acest centru: Daniela Văideanu, Vlad Popescu, Cristina Țurcaș, Alina Baciu, Anamaria Runcu-Epure, Andrei Corbu, iar domnul conferențiar  Horatiu Gocan mi-a fost îndrumător în timpul facultății.


Ce servicii oferiți dumneavoastră pacienților pediatrici?

În special serviciile legate de aritmologie, și anume EKG, Holter EKG, test de efort, prin care se poate certifica aritmia, care îi dă copilului palpitații. Bineînțeles ecografia cardiacă, pentru a exclude o boală organică responsabilă de aritmie. Copiii care au nevoie de explorare invazivă, și anume studiu electrofiziologic și ablatie, vor fi internați în cadrul Spitalului de Recuperare, unde efectuez aceasta procedură.


Ce planuri de viitor aveți?

Cred că pentru copiii care sincopează frecvent, ar fi utilă examinarea tilt test, dar pentru aceasta avem nevoie de achiziționarea unei mese speciale de tilt. Și, de ce nu, în viitor, poate studiu electrofiziologic noninvaziv, transesofagian. Dar acestea nu sunt pentru acum, ci pentru viitorul mai puțin sau mai mult îndepărtat.


Dr. Cismaru va fi disponibil în zilele de joi, în intervalul 14:00-16:00, la cabinetul NEMO (str. Ștefan Luchian, nr.2). Tarifele pentru serviciul de cardiologie pot fi consultate aici.