Epidemiologia noului Coronavirus
(fragment din discursul în Parlament susținut de Ministrul Sănătății din Singapore, pe tema noului coronavirus)
”Dați-mi voie să împărtășesc ceea ce știm despre noul coronavirus.
Virusul provine dintr-o familie de coronavirusuri, care include și alte virusuri precum MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) și SARS (sindromul respirator sever acut), precum și alte variații mai ușoare precum cele care cauzează banala răceală.
Consensul medical la acest moment e că noul coronavirus este mai transmisibil, dar pare să fie cu o mortalitate mai redusă ca SARS.
Până acum, toate indiciile ne arată că rata de transmitere de la om la om a virusului Covid-19 e mai mare ca în cazul SARS.
Totodată, informațiile sugerează că transmiterea se face preponderent prin picături. Aceasta înseamnă că virusul e emis de către o persoană infectată, pe o rază mică, atunci când aceasta strănută sau tușește.
Dacă aceste picături ajung în contact cu ochii, nasul sau gura unei persoane, direct sau indirect prin intermediul mâinilor care au intrat în contact cu aceste picături, acea persoană se poate infecta.
Noul coronavirus se poate transmite și prin contactul cu o suprafață. Când o persoană strănută sau tușește, picăturile cad pe suprafața mesei, scaunelor de exemplu, iar virusul poate supraviețui până la câteva zile.
Când o altă persoană atinge aceste suprafețe, virusul poate fi transferat pe mâini, iar atunci când se freacă la ochi/nas fără a se fi spălat pe mâini, se poate infecta.
De aceea trebuie să ne spălăm pe mâini. Și din acest motiv intră în carantină doar persoanele apropiate de cazurile confirmate.
În cazul contactelor trecătoare, precum persoane care s-au interesectat cu bolnavul prin mall sau hotel, riscul transmiterii e scăzut.
În cazul general al coronavirusurilor, persoana e mai contagioasă atunci când prezintă simptomele, și acesta e cazul cel mai probabil și pentru noul coronavirus.
Există indicii că persoana poate fi contagioasă în timpul perioade de incubație, chiar dacă nu prezintă simptome. Totuși, această formă de transmitere e mai rară, și a fost prezentă în cazuri izolate.
În acest moment, toate informațiile indică spre o transmisibilitate crescută atunci când persoana prezintă simptome.
Astfel, comunitatea medicală din Singapore și din alte țări, sfătuiește că cel mai eficient mod de a ne proteja e prin practicarea unei bune igiene personale. Ar trebui să ne spălăm cu regularitate pe mâini folosind apă și săpun, și să evităm să ne atingem fața cu mâinile.
Sună simplist, dar sunt metode eficiente de a preveni o varietate de infecții.
Infecțiile potențiale de la persoane asimptomatice sunt mai puțin probabil să apară din cauza tusei sau strănutului ci mai degrabă atingând suprafețe contaminate, aspect la care masca nu oferă nici o protecție.
Purtarea unei măști atunci când suntem sănătoși ne va oferi cel mai ades o stare falsă de securitate, și în loc ne face să ne atingem fața mai des atunci când ne aranjăm masca – o modalitate de transmitere a bolii.
În același timp trebuie să îi protejăm pe ceilalți – cei dragi ai noștrii, prietenii, colegii […] cu care intrăm în contact. Dacă suntem bolnavi, ar trebui să ne odihnim și să ne recuperăm acasă, pe cât posibil. Iar dacă mergem la doctor, să purtăm o mască chirurgicală pentru a-i proteja pe ceilalți.
În astfel de situații e necesară masca – atunci când suntem bolnavi și trebuie să ieșim.”
Sperăm că aceste informații v-au ajutat să înțelegeți mai bine deciziile luate de către autorități.
Vă promitem că și noi, Centrul de Pediatrie, luăm toate măsurile necesare ca pacienții care vin la noi să fie tratați cu cea mai mare atenție, respectând normele care se cer în aceste situații.
sursa foto articol: Johns Hopkins Medicine