Igiena orală la copii
O dantură frumoasă și sănătoasă se construiește încă din copilărie. Igiena orală a celor mici este la fel de importantă ca și a celor mari, iar respectarea ei încă din primii ani de viață va pune un zâmbet impecabil pe fața viitorului adult.
Potrivit nutriționistului Flavia Manole, caria dentară este o boală infecțioasă orală, care duce la demineralizarea smalțului dinților, urmată de distrugerea progresivă a structurilor dure dentare. Alimentația are un efect local asupra integrității dintelui, care este în functie de tipul, forma și frecvența consumului de alimente și băuturi. La fel ca şi în cazul adulţilor, igiena dentară defectuoasă și alimentația incorectă (prea bogată în zaharuri) au o influență semnificativă în apariția acestor carii.
Igiena orală corectă
Obiceiurile care țin de igiena corectă se învață din copilărie și este responsabilitatea părinților să îi învețe pe cei mici că este important să se spele pe dinți. De când puteți începe? Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Încă de dinainte de apariție primilor dințișori, puteți să mențienți igiena orală a copilului, folosind o compresă sterilă, pe care o găsiți la farmacie, cu care să ștergeți (cu grijă) cavitatea bucală. Odată ce erup primii dințișori, este foarte important să învățați copilașul să îi perieze. Acest lucru se realizează de două ori pe zi, iar cantitatea de pastă de dinți folosită poate fi de mărimea unui bob de mazăre (sau chiar mai puțină). Pe lângă faptul că astfel nu se va acumula placa bacteriană, copilul va crește înțelegând faptul că periajul dinților este un obicei de la care nu trebuie să se abată.
Ce periuță și pastă de dinți folosim?
Periuța de dinți trebuie să fie una cu perii cât se poate de moi, pentru a nu irita gingiile, iar pasta de dinți care conține fluor este recomandată doar după vârsta de un an. Așa cum spuneam anterior, periajul poate începe încă de la erupția primilor dințișor, adică de la vârsta de 6 luni. Există însă mai multe tipuri de periuțe, în funcție de vârsta copilului. Ne referim aici la periuțe cu peri moi, cu peri combinați sau periuțe de diferite mărimi, în funcție de cavitatea bucală.
Nu uitați că igiena orală corectă presupune, dincolo de periajul dinților, și curățarea limbii și a interiorului obrajilor.
Alimentația- o cauză a apariției cariilor
Alimentele cariogene, adică cele care favorizează apariția cariilor, trebuie consumate într-o mai mică măsură. Aportul prea ridicat poate afecta sănătatea dinților. Un exemplu de astfel de alimente este reprezentat de carbohidrații fermentabili, regăsiți în patru din cele șase grupe de alimente: cereale, fructe, produse lactate și zaharurile adăugate în categoria grăsimilor și dulciurilor. Cele din urmă sunt cele mai periculoase pentru sănătatea dentară. Dincolo de celelalte motive pentru care aportul prea ridicat de zaharuri afectează sănătatea, ele pot afecta serios și dinții. Așadar, în alimentația copilașului, este recomandat să limitați consumul de zahăr, ciocolată, băuturi răcoritoare cu zahăr, îngheţată, bomboane, biscuiți, prăjituri etc. Atenția și la ceaiul îndulcit cu zahar sau la iaurturile cu fructe (care s-ar putea să contatați că au o canitate considerabilă de zahăr)!
Totodată, smalțul dinților poate fi afectat și de alimente precum chipsuri, covrigei sau cereale.
Tot în ceea ce privește sănătatea dinților, alimentele cu privire la care nu ar trebui să faceți griji sunt ouăle, peștele, carnea, legumele, nucile sau semințele. Toate acestea sunt alimente cariostatice, adică nu contribuie la apariția cariilor.
Vizita la dentist
Prima vizită la dentist se poate face chiar de la vârsta de 6 luni, atunci când au erupt primii dințișori. Apoi, aceste vizite ar trebui să se repede de două ori pe an, pentru ca medicul să poată supraveghea dezvoltarea danturii și să vă ajute cu sfaturi privind prevenția afecțiunilor.
Cel mai important este ca cei mici să înțeleagă importanța igienei orale corecte, pe care să o privească ca pe un lucru normal, nu ca pe o oblicație sau pedeapsă. În acest sens, puteți să îi ajutați: mici recomapense atunci când se spală singuri pe dinți, jocuri, o periuță de dinți interesantă sau un calendar amuzant, unde să bifați fiecare periaj.