Infectii ale cailor respiratorii. Ce e de făcut? Sfaturi de la Dr. Liana Kudor
În această perioadă, foarte mulți copii se confruntă cu infectii acute ale cailor respiratorii. În cele ce urmează puteți afla simptomele și tratamentul de care este nevoie în aceste situații. Sfaturi de la dr. Liana Kudor, medic specialist pediatrie:
Ce trebuie să știm despre infecțiile acute ale căilor respiratorii?
Infecțiile acute ale căilor respiratorii (IACR) reprezintă cea mai frecventă formă de infecție acută, cel mai frecvent diagnostic stabilit în cabinetele medicale. Se consideră că este normal ca la un copil să apară un număr de 8-12 IACR pe an.
Printre cele mai frecvente tipuri de astfel de infecții se numără rinosinuzita, rinofaringita acută, otita acută, angina, laringita acută, laringotraheita, traheobronșita acută, pneumonia acută (de la forme foarte ușoare până la forme care amenință viața, cum ar fi epiglotita).
Infecțiile acute ale căilor respiratorii sunt cele mai frecvente toamna, iarna și la începutul primăverii, din cauza oscilațiilor termice ale mediului înconjurător, a condițiilor atmosferice specifice (vânt, umiditate, frig, ceață) sau a modificărilor regimului nutrițional în această perioadă.
Cei mai des întâlniți factori favorizanți pentru apariția infecțiilor căilor respiratorii sunt epuizarea fizică, stresul, bolile alergice, fumatul, poluarea, călătoriile, contactul cu persoane bolnave. Totodată, alte cauze sunt reprezentate de deformările anatomice (dismorfism cranio-facial, traumatisme ale căilor respiratorii, polipoza nazală) și de statusul de purtător.
Cele două forme de infecții sunt cele virale ( care se transmit de la persoană la persoană) și bacteriene (suprainfecții bacteriene care apar pe fondul unei infecții virale). În 90% din cazuri, infecții se transmit pe cale virală, caz în care nu se justifică administrarea antibioticului, iar 10% dintre infecții sunt bacteriene.
Simptomele care indică infecții bacteriene:
– secreții nazale care persistă, tuse peste 10 zile, fără ameliorare sub tratament simptomatic;
– degradarea simptomatologiei (secreții nazale de novo sau mai abundente, tuse, febra), după o aparenta ameliorare inițială;
– debut brusc cu febră peste 39 grade Celsius și persistența febrei susținute peste 3 zile;
ATENȚIE! Este posibil să apară suprainfecția bacteriană pe o infecție virală!
Manifestările clinice ale infecțiilor acute ale căilor respiratorii:
La început apar manifestări clinice nespecifice: agitație, indispoziție, apetit diminuat, strănut, frison, iar ulterior apar simptome de localizare a infecției.
Simptome: specifice (rinoree, dureri faciale, secreții conjunctivale, otalgie, senzația de „gură uscată”, disfonie, tuse) și generale (astenie, adinamie, febră, greață, vărsături, dureri abdominale, diaree etc.).
Tratamentul constă, în primul rând, în izolare la domiciliu și regim igieno-dietetic: dieta bogată în lichide, izolare în mediu cald și umed. Tratamentul medicamentos pentru infecția virală constă în antitermice, antitusive etc., iar pentru infecția bacteriană în tratament antibiotic. Atenție însă, tratamentul antibiotic se inițiază doar la indicația medicului!
Pentru prevenirea infecțiilor acute ale căilor respiratorii, vă dăm următoarele sfaturi:
– evitarea spațiilor aglomerate
– aerisirea încăperilor și păstrarea curată a locuințelor
– spălarea pe mâini și evitarea atingerii feței cu mâinile
– utilizarea articolelor de unică folosință și a prosoapelor de hârtie, aruncarea șervețelelor după utilizare
– alternarea eforturilor fizice și intelectuale cu repausul
– controlarea stresului
De asemenea, este importantă mișcarea în aer liber, alimentația echilibrată sau igienizarea jucăriilor.
Vizita la medic este importantă, mai ales atunci când apar simptome care vă îngrijorează!