Măsuri de siguranță: COVID-19
Având în vedere creșterea numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus (COVID-19) la nivel național și internațional, am hotărât și implementat câteva schimbări în modalitatea de a opera în cadrul Centrului de Pediatrie. Aceste măsuri au menirea să protejeze micii pacienți, familiile lor și să prevină răspândirea bolii :
- Accesul in clinică se face exclusiv pe bază de programare (avem rugămintea să nu vă prezentați fără programare prealabilă)
- Atunci când veți stabili telefonic detaliile programării, vă rugăm să raspundeti intrebărilor pe care colegele noastre vi le vor adresa. Ele au menirea să facă un triaj pentru a evita accesul in clinică a pacienților/aparținătorilor suspecți de COVID-19
- Rugăm ca micuții pacienți să fie insoțiți (în incinta clinicii) de un singur părinte/tutore.
- Pentru a evita întâlnirea a mai mulți pacienți în sala de așteptare, am creat un timp tampon mai larg între consultații, astfel încât probabilitatea ca pacienții să se întâlnească să fie cât mai mică.
- Vă rugăm să vă prezentați la cabinet la ora programată, nu mai repede. Dacă totuși ajungeți mai devreme, vă rugăm să ne contactați telefonic și să ne informați, iar noi vă vom putea spune, în cel mai scurt timp, dacă medicul este liber și pregătit să vă primească sau va trebui să așteptați până la ora stabilită.
- Vă reamintim că există posibilitatea de a solicita consultație la domiciliu. Acestea au avantajul de a nu crește expunerea copilului și a aparținătorilor.
- Consultațiile la domiciliu vor fi efectuate exclusiv la domiciliu și nu în camere de hotel.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celor din jur vă recomandăm următoarele măsuri legate de COVID-19:
- Spălați-vă cât mai des pe mâini, atât acasă, cât și în momentul în care ajungeți în incinta instituției noastre. Colegele noastre vă pot indica locația grupului sanitar, unde vă puteți igieniza mâinile, atât dumneavoastră, cât și copilul dumneavoastră.
- Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute.
- Evitați transportul în comun (pe cât posibil) și spațiile aglomerate.
- Igienizați periodic spațiul de lucru, jucăriile, chiar și telefonul mobil cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.
- Evitați să vă atingeți fața cu mâinile.
- Folosiți partea interioară a cotului pentru a vă acoperi gura și nasul atunci când strănutați sau tușiți.
- Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave.
- Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul.
- Respectați normele impuse de autorități! Surse de informare oficială (Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății, autoritățile locale.
- Dacă in ultimele 14 zile ați părăsit teritoriul Romaniei și aveți semne de infecție respiratorie: tuse, febră, durere în gât, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) e foarte important să apelați numărul de urgență 112 și să NU vă deplasați la unitatea medicală (spital, cabinet medical, ambulatoriu de specialitate) unde, în cazul unei infecții cu coronavirus (COVID-19), este posibil să infectați personalul medical și alți pacienți.
Trebuie să ințelegem că vorbim de o situație particulară. Cei mai mulți dintre noi acționăm instinctual: ne simtim rau- mergem la medic, însă dacă sunteți in situația de mai sus e foarte important să înțelegeți următorul aspect. O persoană infectată cu noul coronavirus, care merge într-o unitate medicala și stă în sala de așteptare, îi expune pe toti ceilalți pacienți, dar și personalul medical cu care va intra în contact. Din acest moment acea unitate medicala va intra în carantină.
Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de spitale care să poată să preia bolnavii și să rămână funcționale. Din aceast motiv facem apel la conștiința dumneavoastră atunci când sunteți rugati să răspundeți la întrebările cu privire la părăsirea granițelor țării în ultimele două săptămâni. Acum mai mult ca altă dată depindem unii de alții!