Mușcătura de căpușă
A venit vremea frumoasă, care duce la explozia numărului de căpușe însă nu trebuie să ne panicăm dacă găsim o căpușă pe copilul nostru.
Valoarea totală a prevalenţei infecţie cu Borrelia burgdorferi (agent cauzator al bolii Lyme) la căpuşa din România este de 1,5%-11%.
Șansa de infectare după o înțepătură de căpușă este foarte mică, mai ales dacă depistăm în primele doua zile, căpușa având nevoie să fie atașată de o persoană sau un animal mai mult de 48 de ore pentru a transmite boala.
Unde preferă o căpușă să se ascundă?
După cum se vede și în imagine, căpușa preferă următoarele zone ale corpului:
- pe pielea păroasă a capului,
- în urechi și în jurul lor,
- în axilă,
- în jurul taliei,
- în zona inghinală,
- în spatele genunchilor,
- în interiorul ombilicului.
Cu toții știm că e mai bine să prevenim decât să tratăm!
Iată și câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni mușcătura de căpușă:
- evitarea sau reducerea timpului petrecut în zone infectate cu căpuşe (cu iarbă înaltă și tufișuri)
- utilizarea hainelor protective (bluză cu mânecă lungă, pantaloni lungi introduşi în şosete, purtarea pantofilor inchiși)
- folosirea substanţelor care ne protejează de căpuşă.
Substanțele acestea se găsesc sub formă de loţiuni, spray-uri sau brățări, preferabil cu uleiuri esențiale naturale (ulei de eucalipt, lamâiță sau lavandă).
Dacă în ciuda măsurilor de prevenție, o căpușă totuși s-a ascuns pe corpul copilașului, primul lucru este să ne păstrăm calmul, și să scoatem această căpușă cât mai repede. Dacă nu avem posibilitatea să ne deplasăm la un serviciu de urgență sau cabinet de pediatrie (ex. suntem într-o excursie în munți), atunci cu o pensă simplă sau cu pensă specială pentru căpușă (se găsește în farmacii) prindem partea cefalică a căpușei cât mai aproape de piele și printr-o singură mișcare scoatem căpușa (nu răsucim).
Este greșit și favorizăm expulsia în interior a secrețiilor căpușei dacă folosim flacăra de la o brichetă sau diferite substanțe cum sunt vaselina sau uleiul.
După îndepărtarea căpușei dezinfectăm locul cu alcool sanitar și căpușa se aruncă în toaletă.
Ulterior este importantă urmărirea locului de înțepătură!
Dacă apare un eritem cu halou alb în jur, care poate să fie însoțit de febră, cefalee, oboseală sau dureri articulare trebuie să vă adresați imediat medicului pediatru sau infecționist.
Beneficiile administrării profilactice a antibioticelor postînțepătură de căpuşă nu sunt dovedite, studiile arată că eritemul migrator apare în ciuda administrării antibioticelor după înțepătură de căpușă.
——————————————————————————-
Timea-Tunde Szarvadi
Medic specialist pediatrie
A absolvit Facultatea de Medicină (UMF Iuliu Hațieganu – Cluj Napoca) în 2013. A continuat apoi cu rezidențiatul în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii (Cluj Napoca) iar din 2018 este medic specialist pediatru.
În tot acest timp și-a continuat formarea profesională participând la numeroase simpozioane și congrese de specialitate.
Pasiunea mea pentru medicină se găseste în bucuria sinceră a celor mici și în zâmbetul ce apare pe fața lor de îndată ce se simt puțin mai bine! Copiii sunt foarte curajoși șiputernici, fapt care mă motivează și pe mine zi de zi.
- Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases (NCEZID)-Lyme disease 2019
- CERCETĂRI PRIVIND ECOBIOLOGIA ŞI EPIDEMIOLOGIA ATACULUI CU CĂPUŞE IXODIDAE – VECTORI AI BOLII LYME ÎN ROMÂNIA 2014– Univ. Dr. Vasile COZMA Membru titular ASAS, Dr. Dumitrache Mirabela
- Studiu privind profilaxia şi tratamentul Borreliozei Lyme în arealul Transilvaniei- Dr. Violeta Tincuţa Briciu, Prof. Dr. Dumitru Cârstina, 2013