Obezitatea la copil si implicatii medicale. Tratament si solutii
Obezitatea copilului a reprezentat o problema medicala in continua crestere, in ultimele decenii. Acest lucru se remarca atat in tara noastra, dar si in alte tari dezvoltate.
Varsta de instalare a surplusului ponderal a devenit tot mai mica, iar complicatiile medicale tot mai des intalnite.
Perioada pandemiei a complicat si mai mult contextul social. Copiii si-au schimbat brusc stilul de viata. Acestia au inceput sa petreaca tot mai mult timp in locuinte, sa manance mai mult si mai dezordonat, dar si sa devina mai sedentari.
Prin urmare, numarul de copii cu suprapondere sau obezitate a crescut si mai mult.
Ce este obezitatea la copil?
Obezitatea reprezinta conditia medicala in care tesutul adipos al unei persoane este in exces.
Pentru evaluarea statusului nutritional al unui copil sau adult, este folosit ca si indicator indicele de masa corporala (IMC).
Acest indice se calculeaza pornind de la greutatea si intaltimea unei persoane. Interpretarea sa, la copil, se face cu ajutorul curbelor de crestere.
Care sunt cauzele aparitiei obezitatii la copil?
Cauzele aparitiei obezitatii sunt multiple. Sunt implicate, in principal, componenta genetica mostenita si stilul de viata. Este foarte importanta alimentatia si de asemenea este foarte important nivelul de activitate fizica. Problema reprezentata de obezitate este mai mult decat una estetica.
Care sunt complicatiile obezitatii?
Simptomele obezitatii la copil
Complicatiile obezitatii apar inca din copilarie. Acestea devin tot mai severe, daca nu se intervine la timp. La copilul prescolar sau scolar putem intalni:
- dureri articulare sau osoase, in special la nivelul picioarelor sau al spatelui
- debutul precoce al pubertatii
- scaderea stimei de sine
Daca surplusul ponderal se mentine, in timp, pot aparea:
- hipertensiunea arteriala
- dislipidemia (modificarea valorilor grasimilor din sange – colesterol și trigliceride)
- ficatul gras
- diabetul zaharat de tip 2
Un surplus ponderal aparut in copilarie are toate sansele sa se mentina si in perioada de adult. De asemenea este de retinut faptul ca si complicatiile vor persista.
Tratament pentru obezitate la copil
Putini adulti cu obezitate reusesc sa ajunga la o greutate normala. Acesta este motivul pentru care accentul trebuie pus pe preventie si pe tratamentul eficient al obezitatii in perioada copilariei.
Tratamentul obezitatii la copil se refera, in principal, la asigurarea unui regim alimentar adecvat, insotit de un program potrivit de activitate fizica.
Tratamentul medicamentos si tratamentul chirurgical nu sunt aprobate pentru folosire la copii. Pot fi utilizate doar la adolescenti cu obezitate morbida, cu risc mare de complicatii severe.
Dieta si regim la copil
Dietele hipocalorice severe sau regimurile restrictive nu sunt indicate a fi folosite la copil. Cei mici, spre deosebire de adulti, au nevoie de energie si de nutrienti de calitate, pentru procesul de crestere si de maturizare.
Cand trebuie mers la medic?
Evaluarea copiilor cu obezitate si planul alimentar al acestora trebuie sa fie realizate de o persoana cu experienta in domeniul pediatriei.
Evaluarea trebuie facuta cat mai repede. Este foarte important ca la primele semne parintii sa se adreseze medicului.
Exista un plan nutritional pentru copii?
La Centrul de Pediatrie exista un plan nutritional care se poate realiza sub supravegherea doamnei doctor Camelia Banut – medic primar pediatrie si medic specialist endocrinologie.
Plan nutritional I - copii 2-18 ani
Acest plan se adreseaza copiilor cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani.
Cuprinde patru vizite medicale, care pot fi efectuate pe parcursul a 3 luni consecutive.
Cum decurge?
Prima consultatie este evaluarea medicala completa a copilului. Este o evaluare care dureaza o ora, pentru ca se discuta foarte multe aspecte importante.
In cadrul primei consultatii medicul va consulta copilul si veti discuta despre:
- antecedentele medicale in familie
- antecedentele patologice ale copilului
- de asemenea se va realiza masurarea greutatii si a inaltimii
- se va calcula indicele de masa corporala
- se va stabili diagnosticul, avand in vedere curbele de crestere
- se vor prescrie analizele medicale necesare
- se vor discuta principii pentru o alimentatie sanatoasa
- se va intocmi un plan alimentar, conform orarului si preferintelor culinare ale copilului
Urmatoarele trei intaniri reprezinta vizitele de monitorizare a evolutiei indicelui de masa corporala, dar si de rediscutare a planului alimentar.
Pe termen scurt, scopul este obtinerea reducerii valorii indiceului de masa corporala, in paralel cu instituirea unor obiceiuri alimentare sanatoase.
Pe termen lung, telul este sa ajutam copilul sa isi mentina indicele de masa corporala, in limitele considerate normale, dar aplicand principii alimentare sanatoase.
Parintii pot solicita acest plan nutritional in urma unei consultatii la Dr. Camelia Banut sau la recomandarea oricarui medic specialist din cadrul clinicii Centrul de Pediatrie.
Prin achizitionarea acestui plan nutritional, pacientul beneficiaza de o reducere considerabila aplicata sedintelor de monitorizare.
Plan nutritional II - copii 6-24 luni
Acest plan nutritional se adreseaza copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.
Incepand cu varsta de 6 luni are loc procesul de diversificare a alimentatiei copilului. In acest moment al vietii, dezvoltarea fizica, motorie si psihica sunt foarte intense, iar aportul alimentar trebuie sa fie adecvat energetic si nutritiv.
Pe de alta parte, orice exces alimentar in perioada de sugar, poate conduce la obezitate atunci cand copilul va avea varsta de prescolar sau scolar.
Cum decurge?
Acest plan cuprinde 2 vizite medicale, care se efectueaza in 2 luni consecutive
Prima consultatie reprezinta evaluarea medicala completa a copilului si consultul pediatric. Aceasta dureaza o ora si se vor discuta:
- antecedente medicale familiale
- antecedente medicale personale
- de asemenea se va realiza masurarea greutatii si a lungimii
- se vor discuta principii de baza ale diversificarii
- se vor identifica eventuale obiceiuri alimentare ce ar putea influenta starea de santate a sugarului
- se va stabili un plan alimentar corespunzator varstei
A doua consultatie va fi reprezentanta de un control. Acesta are rolul de monitorizare a starii copilului. Se vor rediscuta aspecte care privesc planul alimentar al acestuia.
Tarifarea acestei monitorizari, la o luna de la inceperea diversificarii se va face sub forma unui control.