12021apr.
Prima vizita la pediatru – consult pediatric general

Prima vizita la pediatru – consult pediatric general

Cand este recomandat sa programam prima vizita la pediatru si cum se desfasoara aceasta?

Sunt intrebari pe care le primim foarte des din partea viitorilor parinti sau chiar a parintilor aflati la inceput de drum.

Primul an de viata, in calitate de bebelus este cel mai frumos, dar probabil si cel mai important. Pe langa felicitarile si urarile de bine, venite de peste tot, bebelusul va primi si cateva dintre cele mai importante vaccinuri din schema natională de vaccinare. 

Totodata, in primul an de viata, medicul pediatru este cel care poate depista, cel mai repede, potentialele boli cronice sau afectiuni.

Cand este recomandat sa programam prima vizita la medicul pediatru?

In primele doua saptamani de viata ale bebelusului este recomandata prima vizita la medicul pediatru. Ulterior, pana la varsta de 1 an de zile, se recomanda vizita lunara. Ulterior, dupa varsta de 1 an, se recomanda vizita la pediatru la 1-2 luni.

La prima vizita, este foarte important ca parintii sa asculte sfaturile medicului si sa ofere cat mai multe informatii despre bebelus – programul de somn, frecventa scaunului etc.

Cum se desfasoara consultatia pediatrica?

Medicul pediatru va examina copilul, urmand un proces bine stabilit și clar:

– va masura greutatea, inaltimea si temperatura bebelusului;

– va verifica urechile, intreaga zona auriculara, ochii si cavitatea bucala a bebelusului, pentru a se asigura ca nu exista nicun intrus;

– va verifica modul in care buricul s-a vindecat;

– va face auscultatie cardiaca si pulmonara, adica va asculta inima si plamanii bebelusului;

– va controla organale genitale, pentru a se putea depista din timp eventualele malformatii;

– va verifica pielea bebelusului, care este foarte delicata;

– va gadila micutul pacient sau mai bine spus va palpa abdomenul si zonele ganglionare, pentru a indeparta orice fel de suspiciune;

– va recomanda alte consultatii de specialitate, daca le considera necesare. Unele dintre cele mai importante investigatii, in primul an de viata, sunt testul de auz si ecografia de sold;

Finalul consultatiei vine, de obicei, cu intrebari din partea parintilor si sfaturi din partea medicului pediatru. Astfel, ca parinte, este bine sa notezi in prealabil cate mese are bebelusul, care este frecventa scaunelor si chiar consistenta lor. Alt aspect important este legat de orele de somn ale bebelusului.

Aceste informatii, alaturi de anamneza facuta de pediatru, il vor ajuta pe acesta sa inteleaga mai bine tabloul complet al evolutiei micutului pacient. 

Acesta va putea face recomandari in ceea ce priveste mesele, programul de somn, schema de vaccinare obligatorie, dar si vaccinurile optionale. 

Medicul pediatru este, totodata, cel care va sfatuieste cu privire la trusa medicala (fie ea de vacanta sau de uz general).

Recomandarea noastra este sa cautati din timp, un medic pediatru, cu care sa dezvoltati o relatie de colaborare. Relatia medic-parinte-copil este una foarte importanta si poate fi construita din timp. Este foarte important sa le vorbim armonios copiilor (atunci cand inteleg) despre prietenul lor, medicul pediatru. Micutii nu trebuie sa fie speriati, sub nicio forma, cu injectiile sau cu mersul la pediatru.

Am pregatit AICI un set de 5 intrebari pe care sa le adresezi unui medic pediatru înainte de a-l alege.

Și nu uita să ai bagajul de maternitate pregătit pentru ziua cea mare.