182023sept.
Scolioza la copii

Scolioza la copii

Ce inseamna tulburare de postura a coloanei vertabrale?

Foarte des, parintii cauta informatii despre problemele de postura ale coloanei vertebrale la copii.

Tulburarea de postura reprezinta o modificare a curburilor colanei vertebrale, intr-un plan bidimensional. Pot fi identificate mai multe tipuri de tulburari de postura, in functie de planul bidimensional pe care il modifica.

In plan sagital, cu modificarea cifozei dorsale (accentuarea sau diminuarea cifozei dorsale) sau lordoza cervicala ori lombara (hiperlordoza sau stergerea lordozei).

scolioza Centrul de Pediatrie

In plan frontal – scoliozele functionale si scoliozele structurale.

scolioza imagine Centrul de Pediatrie

Cum se descopera tulburarea de statica vertebrala?

In ceea ce priveste depistarea problemei de tulburare de statica vertebrala, exista urmatoarele verificari:

  • monitorizarea aliniamentului vertebral in primii 3 ani de viata. Aceasta monitorizare este facuta, de obicei, de catre pediatrul/medicul copilului

  • programul de screening scolar. Acesta ar trebui facut intre 8-15 ani si poate fi efectuat de catre medicul scolar sau poate fi suplinit de medicul pediatru/medicul care urmareste copilul.

Cum decurge consultatia la medicul de recuperare medicala?

Medicul specialist in recuperare medicala va realiza un consult medical, in care va avea in vedere 3 aspecte:

Anamneza

  • aceasta este o discutie cu medicul, in care, pe langa motivele prezentarii, se discuta antecedentele fiziologice si patologice (afectiunile pe care le-a avut copilul). De asemenea, se pot identifica factori etiopatogenetici (se cauta factori care pot favoriza tulburarile de statica).
    Este foarte important ca in momentul in care consultati medicul, sa aduceti toate documentele medicale pe care le aveti deja.

Examenul obiectiv

  • este vorba de consultul efectiv, in cadrul caruia medicul realizeaza
    evaluarea clinica generala. Acesta va realiza inclusiv evaluarea posturii corpului in statica si dinamica, dar si evaluarea sistemului osteoarticular si muscular.

Examinarea imagistica

  • se va incepe cu radiografia (orthospine din 2 incidente)

Pentru a se putea pune diagnosticul de scolioza la copii, este nevoie sa fie efectuati toti pasii de mai sus. Vorbim despre consultul medical, care include anamneaza, examenul obiectiv si radiografia.

Dr. Maria Sidea Centrul de Pediatrie

Maria Sidea

Medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie

Cand mergem la medic cu copilul pentru scolioza?

control copil scolioza_Centrul de Pediatrie

Daca medicul copilului (pediatrul, medicul de familie, medicul scolar) observa o tulburare de postura, atunci se indica un diagnostic complet, efectuat fie de catre medicul de recuperare medicala (reabilitare medicala), fie de catre ortopedul pediatru.

Medicul va fi cel care va efectua consultul initial, trecand prin pasii amintiti: anamneza, examen obiectiv si examinare imagistica. In urma acestui consult, se va identifica tipul de scolioza, localizarea, gradul de severitate, etiologia acesteia si diagnosticul functional la momentul consultului.

Toate aceste informatii sunt obligatorii, pentru a se putea incepe un tratament adecvat.

Prognosticul in cazul scoliozei

prognostic scolioza_Centrul de Pediatrie

Prognosticul reprezinta modul in care exista o perspectiva de evolutie. Acest lucru ii ajuta pe medici, pentru a putea explica copilului si parintilor ce urmeaza sa se intample si care sunt posibilitatile de evolutie.

Prognosticul este influentat de complianta pacientilor la tratament, adica intelegerea faptului ca tratamentul este unul de lunga durata. De asemenea, este foarte importanta aderarea la acest tratament. Copilul invata programul de exercitii cu un kinetoterapeut, iar programul poate fi facut si acasa. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul parintilor, tinandu-se seama de varsta copilului. Este important ca programul sa fie urmat zilnic.

Daca scolioza impune purtarea unui corset, de cele mai multe ori este vorba de corsetul Cheneau. Acesta se poarta 23 de ore pe zi, dar nu inlocuieste exercitiile de kinetoterapie. Inotul sau orice alt sport terapeutic, nu inlocuiesc kinetoterapia si nici corsetul.

Prognosticul este influentat si de cauza aparitiei scoliozei. Etiologia scoliozei reprezinta cauza aparitiei acestei tulburari. Exista diferente enorme intre o etiologie din cauza unei malformatii sau una idiopatica. Un ultim factor important in prognostic este reprezentat de diagnosticul functional si de gradul scoliozei.

Tratament pentru scolioza la copii

prognostic scolioza_Centrul de Pediatrie

Tratamentul se face conform recomandarilor Ghidului SOSORT (The International Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment). Acest ghid este etalonul mondial al tratamentului scoliozei idiopatice.

Exista o serie de intrebari pe care parintii le au, atunci cand cei mici se confrunta cu scolioza. Acestea pot fi:
– kinetoterapie sau sport?
– cu ce incepem?
– ce sport este indicat?
– cand este obligatorie purtarea corsetului?
– cand este indicat tratamentul chirurgical?
– exista directii noi de tratament? care sunt acestea?

Raspunsul tuturor acestor intrebari nu va poate fi oferit decat in cadrul consultului medical. Doar in urma consultatiei se poate pune un diagnostic. Locurile unde se poate face kinetoterapie sunt multiple. Acesta trebuie sa fie ales in functie de diagnosticul complet, varsta copilului, aderenta la tratament si evaluarea functionala.

Tratamentul este intotdeauna individualizat, pentru fiecare copil in parte. Se va alege tipul de kinetoterapie, care este cel mai potrivit pentru copil in acel moment. De asemenea, se pot asocia alte tipuri de terapie, daca se impun. Este vorba de medicatie in caz de durere,
corset sau chiar interventie chirurgicala.

Kinetoterapia pentru scolioze. Programe de exerciții specifice scoliozelor

tratament Scolioza Centrul de Pediatrie

Exista obiective clare ale kinetoterapiei in scolioze. Acestea se urmaresc si se evalueaza la 6 luni. Totodata, exista multiple tipuri de kinetoterapie, care se pot studia in strainatate (Franta, Italia, Spania, Polonia, Marea Britanie etc).

Cel mai important este ca parintii sa retina faptul ca programul de exercitii trebuie sa fie invatat de catre copil. Este responsabilitatea kinetoterapeutului sa invete copilul un program de exercitii, pe care sa il efectueze zilnic acasa.
Atat parintii, cat si copilul trebuie sa inteleaga ca tratamentul este unul de lunga durata.

Kinetoterapia are intaietate in fata unui sport terapeutic. Aceasta poate fi utilizata singura sau in combinatie cu ortezarea (purtarea corsetului) ori cu interventia chirurgicala.

Reevaluarea sau controlul scoliozei

Reevaluarea, in cazul scoliozei, se recomanda a fi facuta la 6 luni. Cu toate acestea, daca se constata agravarea simptomelor curbelor scoliozei, controlul se poate realiza mai repede de 6 luni. Acest lucru permite posibilitatea evaluarii programului de exercitii, dar si a compliantei la tratament si nu in ultimul rand, al evolutiei.

Ce trebuie sa tinem minte este faptul ca:
– scolioza poate ajunge o afectiune cu repercursiuni grave
– este nevoie de un diagnostic complet, medical
– tratamentul este individualizat
– complianta la tratament este esentiala pentru rezultat

Dr. Maria Sidea Centrul de Pediatrie

Maria Sidea

Medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Detalii medic

Programare Online

Dr. Maria Sidea Centrul de Pediatrie

Maria Sidea

Medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Detalii medic

Programare Online