Chirurgia pediatrica reprezinta o subspecialitate chirurgicala care vizeaza evaluarea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor chirurgicale ale copilului, cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani.
Patologia acoperita de chirurgia pediatrica este diferita de cea a adultilor – pregatirea in aceasta specialitate fiind foarte importanta. Cunostiintele si abilitatile practice sunt dobandite in timpul programului de rezidentiat. Este esential sa fie luat in considerare faptul ca un copil se afla in proces de crestere si dezvoltare. Orice interventie in timpul copilariei poate preveni complicatii la varsta de adult!
Cele mai frecvente afectiuni chirurgicale la copii sunt: fimoza, hernia inghinala, hernia ombilicala, apendicita acuta, chirurgia malformatiilor congenitale, chirurgica oncologica, chirurgia peretelui toracic, chirurgia bolilor inflamatorii intestinale.
Chirurgia pediatrica excepta patologia ortopedica, neurochirurgicala si cardiovasculara a copilului.
Fimoza
Fimoza este un subiect deosebit de interesant, atat in randul parintilor, cat si al medicilor.
Fimoza apare atunci cand vorbim despre imposibilitatea decalotarii complete a penisului (acest lucru intamplandu-se, in general, la pubertate).
Evaluarea, diagnosticul si oportunitatea tratamentului chirurgical in cazul fimozei trebuie sa fie efectuate de catre medicul specializat in Chirurgie pediatrica.
Granulom ombilical
Este frecvent observat la bebelusi, in primele saptamani dupa nastere. In marea majoritate a cazurilor nu va genera probleme de sanatate, dar ingrijoreaza parintii.
Granulomul ombilical reprezinta un exces de tesut cicatriceal, care apare in procesul de vindecare al bontului ombilical. Acesta arata ca un nodul mic, roz si neacoperit de piele.
In general, dispare dupa 1-2 saptamani, dar exista cazuri rare cand se poate suprainfecta, necesitand tratament adecvat. Semnele de alarma pentru parinti sunt:
Cand parintele sesizeaza unul din semnele de alarma este necesar consultul la un medic specialist in Chirurgie pediatrica.
Hernia ombilicala la copii
Hernia ombilicala se caracterizeaza prin aparitia unei tumefactii (umflaturi) la nivelul zonei ombilicale.
Apare atunci cand o parte a intestinului protruzioneaza printr-un defect care survine la nivelul peretelui abdominal. Este mai evidenta in situatii care determina cresterea presiunii intraabdominale (ex: plans, tuse, efort de defecatie).
Cand copilul este relaxat sau se afla in pozitie de decubit dorsal, hernia se reduce.
Afectiunea este frecvent sesizata la bebelusi si copii, existand o incidenta mai ridicata in cazul nou-nascutilor prematuri.
In general, hernia ombilicala este vizibila, dar nu provoaca durere. In aceste situatii nu reprezinta o problema de sanatate, iar in primii ani de viata se remite de la sine.
Cazurile in care hernia ombilicala devine o problema pentru sanatate sunt semnalate de aparitia urmatoarelor acuze:
Cand apar manifestarile anterior enuntate se impune consult de Chirurgie pediatrica. In cadrul consultului chirurgical, medicul va decide, dupa anamneza si examinarea copilului, ce este de facut.
Hernia inghinala la copii
Hernia inghinala reprezinta un defect al peretelui abdominal caracterizat printr-o tumefactie (umflatura) care apare la nivelul canalului inghinal sau al scrotului. In cazul nou-nascutilor si sugarilor acest defect apare de la nastere, dar este posibil sa fie sesizat doar dupa o perioada de timp. Este mai vizibil cand apare cresterea presiunii intraabdominale (plans, tuse, efort de defecatie, daca copilul sta mai mult in picioare/ridicat).
Cauza aparitiei herniei inghinale la copii este diferita fata de adulti. Aceasta este relationata cu lipsa de inchidere a canalului inghinal prin care coboara testiculele in scrot, dupa ce se formeaza la nivelul abdomenului (in viata intrauterina, respectiv a canalului peritoneo-vaginal in cazul sexului feminin).
Din cauza acestei situatii, ansele intestinale pot cobori prin canalul neinchis. In cazul fetelor, prin canal pot protruziona ansele intestinale sau ovarele.
In general, sunt mai afectati baietii decat fetele.
Exista anumite situatii care pot favoriza aparitia herniei inghinale la copii.
Cele mai frecvente cauze sunt: displazia de sold, antecedentele din familie, necoborarea testiculelor in cazul baietilor, nasterea prematura, anomalii urogenitale.
Tratamentul herniei inghinale este exclusiv chirurgical.
In cazul baietilor exista doua posibilitati:
Semnele de alarma, care indica o hernie incarcerata pot fi: febra, abdomen destins, durere exprimata verbal de copilul mai mare sau exprimata prin agitatie, planset, stare generala modificata a copilului care nu vorbeste, varsaturi. Local pot aparea: tumefactie accentuata, coloratie in rosu sau violet la nivel tegumentar.
In cazul fetelor, hernia inghinala se va opera indiferent de varsta, din cauza posibilitatii alunecarii ovarului prin canal, a strangularii/incarcerarii si pierderii ovarului.
Apendicita la copii
Apendicita acuta reprezinta o afectiune caracterizata prin inflamatia si/sau infectia aparuta la nivelul apendicelui. Apendicita acuta poate sa survina la orice varsta, dar apare mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 10 si 30 de ani.
La copii, cel mai frecvent apare intre 6-10 ani. Este exceptional intalnita la sugari (copii cu varsta sub 1 an) si se inregistreaza rare cazuri in intervalul de varsta 1-3 ani.
In general, simptomele debuteaza brusc, iar durerile abdominale sunt prezente.
Localizarea initiala a durerii este la nivel periombilical si apoi la nivelul fosei iliace drepte (la copii de varsta mica, durerea este indicata difuz).
Alte simptome in cazul apendicitei sunt:
Complicatiile apendicitei sunt abcesul apendicular si peritonita.
Tratamentul apendicitei acute este chirurgical si este foarte important sa se ia in considerare faptul ca este o interventie chirurgicala de urgenta. Acest lucru se datoreaza posibilelor complicatii, care pot sa derive si care pot sa ameninte serios starea de sanatate si viata a pacientului.
Prognosticul dupa interventia chirurgicala corespunzatoare este bun.
Testiculul necoborat la baieti
Testicul necoborat (criptorhidia in scrot) inseamna ca unul sau ambele testicule nu se localizeaza in pozitia obisnuita (la nivelul scrotului).
In perioada intrauterina, testiculele se formeaza la nivelul abdomenului, in apropierea rinichilor si apoi coboara. In momentul nasterii, ajung sa fie localizate la nivelul scrotului. Exista situatii (3-4% din cazuri) cand, in momentul nasterii, testiculele nu ajung sa coboare in pozitia normala. Cel mai frecvent se vor regasi la nivelul canalului inghinal sau la nivelul abdomenului.
Aceasta anomalie este mai frecvent intalnita in cazul nou-nascutilor prematuri sau a celor cu greutate mica la nastere, dar poate sa fie si ereditara.
Pana la varsta de 6 luni, exista posibilitatea ca testiculul sa coboare. Daca acest lucru nu se intampla, atunci este obligatorie evaluarea de catre medicul specializat in Chirurgie pediatrica.
In general, absenta testiculului in scrot este remarcata de la primele consultatii efectuate de catre medicul specialist (pediatrul copilului), dar diagnosticul de certitudine si indicatiile terapeutice sunt efectuate de catre medicul specializat in Chirurgie pediatrica, in urma consultului si investigatiilor pe care le considra necesare (de exemplu ecografie).
Interventia chirurgicala este indicata, deoarece pozitia anormala a testiculului poate determina infertilitate. De asemenea, se asociaza cu un risc crescut de cancer testicular, torsiune testiculara (manifestata prin tumefactie locala, durere accentuata, stare generala alterata, varsaturi) si hernie inghino-scrotala.
In anumite situatii, este nevoie de completarea investigatiilor cu: consult endocrinologic, genetic (ex: daca ambele testicule nu sunt coborate, daca au dimensiuni anormale).
Prognosticul dupa interventia chirurgicala este unul bun, cu obtinerea unei vieti obisnuite ca adult in cazul in care testiculul necoborat in scrot nu se asociaza cu alte patologii sau nu face parte din tabloul clinic al unui sindrom.
Furunculul
Furunculul reprezinta o tumefactie cu continut purulent, forma de foliculita bacteriana. Aceasta apare ca urmare a infectarii unui folicul de par.
Furunculul poate aparea in mai multe zone ale corpului, cele mai frecvente fiind: fata, gat, membre.
In general, furunculul nu reprezinta o problema grava (apare in general la persoane sanatoase), iar organismul poate lupta singur cu el.
Exista situatii in care furunculul devine o problema serioasa. Semnele de alarma sunt reprezentate de:
Un alt aspect important, pe care parintii trebuie sa-l tina minte este faptul ca furunculul este contagios. Pentru a evita infectia, este necesara o igiena stricta.
Chirurgia pediatrica reprezinta o subspecialitate chirurgicala care vizeaza evaluarea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor chirurgicale ale copilului, cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani.
Patologia acoperita de chirurgia pediatrica este diferita de cea a adultilor – pregatirea in aceasta specialitate fiind foarte importanta. Cunostiintele si abilitatile practice sunt dobandite in timpul programului de rezidentiat. Este esential sa fie luat in considerare faptul ca un copil se afla in proces de crestere si dezvoltare. Orice interventie in timpul copilariei poate preveni complicatii la varsta de adult!
Cele mai frecvente afectiuni chirurgicale la copii sunt: fimoza, hernia inghinala, hernia ombilicala, apendicita acuta, chirurgia malformatiilor congenitale, chirurgica oncologica, chirurgia peretelui toracic, chirurgia bolilor inflamatorii intestinale. Chirurgia pediatrica excepta patologia ortopedica, neurochirurgicala si cardiovasculara a copilului.
Fimoza
Fimoza este un subiect deosebit de interesant, atat in randul parintilor, cat si al medicilor.
Fimoza apare atunci cand vorbim despre imposibilitatea decalotarii complete a penisului (acest lucru intamplandu-se, in general, la pubertate).
Evaluarea, diagnosticul si oportunitatea tratamentului chirurgical in cazul fimozei trebuie sa fie efectuate de catre medicul specializat in Chirurgie pediatrica.
Granulom ombilical
Este frecvent observat la bebelusi, in primele saptamani dupa nastere. In marea majoritate a cazurilor nu va genera probleme de sanatate, dar ingrijoreaza parintii.
Granulomul ombilical reprezinta un exces de tesut cicatriceal, care apare in procesul de vindecare al bontului ombilical. Acesta arata ca un nodul mic, roz si neacoperit de piele.
In general, dispare dupa 1-2 saptamani, dar exista cazuri rare cand se poate suprainfecta, necesitand tratament adecvat. Semnele de alarma pentru parinti sunt:
Cand parintele sesizeaza unul din semnele de alarma este necesar consultul la un medic specialist in Chirurgie pediatrica.
Hernia ombilicala la copii
Hernia ombilicala se caracterizeaza prin aparitia unei tumefactii (umflaturi) la nivelul zonei ombilicale.
Apare atunci cand o parte a intestinului protruzioneaza printr-un defect care survine la nivelul peretelui abdominal. Este mai evidenta in situatii care determina cresterea presiunii intraabdominale (ex: plans, tuse, efort de defecatie).
Cand copilul este relaxat sau se afla in pozitie de decubit dorsal, hernia se reduce.
Afectiunea este frecvent sesizata la bebelusi si copii, existand o incidenta mai ridicata in cazul nou-nascutilor prematuri.
In general, hernia ombilicala este vizibila, dar nu provoaca durere. In aceste situatii nu reprezinta o problema de sanatate, iar in primii ani de viata se remite de la sine.
Cazurile in care hernia ombilicala devine o problema pentru sanatate sunt semnalate de aparitia urmatoarelor acuze:
Cand apar manifestarile anterior enuntate se impune consult de Chirurgie pediatrica. In cadrul consultului chirurgical, medicul va decide, dupa anamneza si examinarea copilului, ce este de facut.
Hernia inghinala la copii
Hernia inghinala reprezinta un defect al peretelui abdominal caracterizat printr-o tumefactie (umflatura) care apare la nivelul canalului inghinal sau al scrotului. In cazul nou-nascutilor si sugarilor acest defect apare de la nastere, dar este posibil sa fie sesizat doar dupa o perioada de timp. Este mai vizibil cand apare cresterea presiunii intraabdominale (plans, tuse, efort de defecatie, daca copilul sta mai mult in picioare/ridicat).
Cauza aparitiei herniei inghinale la copii este diferita fata de adulti. Aceasta este relationata cu lipsa de inchidere a canalului inghinal prin care coboara testiculele in scrot, dupa ce se formeaza la nivelul abdomenului (in viata intrauterina, respectiv a canalului peritoneo-vaginal in cazul sexului feminin).
Din cauza acestei situatii, ansele intestinale pot cobori prin canalul neinchis. In cazul fetelor, prin canal pot protruziona ansele intestinale sau ovarele.
In general, sunt mai afectati baietii decat fetele.
Exista anumite situatii care pot favoriza aparitia herniei inghinale la copii.
Cele mai frecvente cauze sunt: displazia de sold, antecedentele din familie, necoborarea testiculelor in cazul baietilor, nasterea prematura, anomalii urogenitale.
Tratamentul herniei inghinale este exclusiv chirurgical.
In cazul baietilor exista doua posibilitati:
Semnele de alarma, care indica o hernie incarcerata pot fi: febra, abdomen destins, durere exprimata verbal de copilul mai mare sau exprimata prin agitatie, planset, stare generala modificata a copilului care nu vorbeste, varsaturi. Local pot aparea: tumefactie accentuata, coloratie in rosu sau violet la nivel tegumentar.
In cazul fetelor, hernia inghinala se va opera indiferent de varsta, din cauza posibilitatii alunecarii ovarului prin canal, a strangularii/incarcerarii si pierderii ovarului.
Apendicita la copii
Apendicita acuta reprezinta o afectiune caracterizata prin inflamatia si/sau infectia aparuta la nivelul apendicelui. Apendicita acuta poate sa survina la orice varsta, dar apare mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 10 si 30 de ani.
La copii, cel mai frecvent apare intre 6-10 ani. Este exceptional intalnita la sugari (copii cu varsta sub 1 an) si se inregistreaza rare cazuri in intervalul de varsta 1-3 ani.
In general, simptomele debuteaza brusc, iar durerile abdominale sunt prezente.
Localizarea initiala a durerii este la nivel periombilical si apoi la nivelul fosei iliace drepte (la copii de varsta mica, durerea este indicata difuz).
Alte simptome in cazul apendicitei sunt:
Complicatiile apendicitei sunt abcesul apendicular si peritonita.
Tratamentul apendicitei acute este chirurgical si este foarte important sa se ia in considerare faptul ca este o interventie chirurgicala de urgenta. Acest lucru se datoreaza posibilelor complicatii, care pot sa derive si care pot sa ameninte serios starea de sanatate si viata a pacientului.
Prognosticul dupa interventia chirurgicala corespunzatoare este bun.
Testiculul necoborat la baieti
Testicul necoborat (criptorhidia in scrot) inseamna ca unul sau ambele testicule nu se localizeaza in pozitia obisnuita (la nivelul scrotului).
In perioada intrauterina, testiculele se formeaza la nivelul abdomenului, in apropierea rinichilor si apoi coboara. In momentul nasterii, ajung sa fie localizate la nivelul scrotului. Exista situatii (3-4% din cazuri) cand, in momentul nasterii, testiculele nu ajung sa coboare in pozitia normala. Cel mai frecvent se vor regasi la nivelul canalului inghinal sau la nivelul abdomenului.
Aceasta anomalie este mai frecvent intalnita in cazul nou-nscutilor prematuri sau a celor cu greutate mica la nastere, dar poate sa fie si ereditara.
Pana la varsta de 6 luni, exista posibilitatea ca testiculul sa coboare. Daca acest lucru nu se intampla, atunci este obligatorie evaluarea de catre medicul specializat in Chirurgie pediatrica.
In general, absenta testiculului in scrot este remarcata de la primele consultatii efectuate de catre medicul specialist (pediatrul copilului), dar diagnosticul de certitudine si indicatiile terapeutice sunt efectuate de catre medicul specializat in Chirurgie pediatrica, in urma consultului si investigatiilor pe care le considra necesare (de exemplu ecografie).
Interventia chirurgicala este indicata, deoarece pozitia anormala a testiculului poate determina infertilitate. De asemenea, se asociaza cu un risc crescut de cancer testicular, torsiune testiculara (manifestata prin tumefactie locala, durere accentuata, stare generala alterata, varsaturi) si hernie inghino-scrotala.
In anumite situatii, este nevoie de completarea investigatiilor cu: consult endocrinologic, genetic (ex: daca ambele testicule nu sunt coborate, daca au dimensiuni anormale).
Prognosticul dupa interventia chirorgicala este unul bun, cu obtinerea unei vieti obisnuite ca adult in cazul in care testiculul necoborat in scrot nu se asociaza cu alte patologii sau nu face parte din tabloul clinic al unui sindrom.
Furunculul
Furunculul reprezinta o tumefactie cu continut purulent, forma de foliculita bacteriana. Aceasta apare ca urmare a infectarii unui folicul de par.
Furunculul poate aparea in mai multe zone ale corpului, cele mai frecvente fiind: fata, gat, membre.
In general, furunculul nu reprezinta o problema grava (apare in general la persoane sanatoase), iar organismul poate lupta singur cu el.
Exista situatii in care furunculul devine o problema serioasa. Semnele de alarma sunt reprezentate de:
Un alt aspect important, pe care parintii trebuie sa-l tina minte este faptul ca furunculul este contagios. Pentru a evita infectia, este necesara o igiena stricta.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca
Preț (RON) ZIUA | |
Consultație | 250 |
Control* | 180 |