122018iul.
Sfaturi utile în caz de insolatie la copii

Sfaturi utile în caz de insolatie la copii

Pentru că este vară, iar copiii se expun la soare și temperaturi ridicate, dr. Teodora Cătinaș, medic specialist pediatrie, vă oferă sfaturi urile cu privire la insolatie și evitarea ei. Iată ce trebuie să știți, în caz că plănuiți un concediu la mare, vreți să petreceți timp la ștrand sau, pur și simplu, le faceți pe plac celor mici și îi lăsați la joacă în aer liber:


Ce sunt insolațiile?

Pentru a funcționa, organismul nostru este obligat să își mențină o temperatura optimă, indiferent de condițiile de mediu. Pentru asta dispune de mecanisme proprii de termoreglare (de reglare a temperaturii). Corpul nostru emană o mare cantitate de căldură, rezultată din procesele metabolice. Atunci când suntem expuși la căldură, corpul nostru radiază căldură suplimentar, că să elimine căldură în exces. Apare și transpirația, care este un mecanism suplimentar de pierdere a căldurii.

Totuși, mecanismele noastre de reglare a temperaturii pot fi depășite în anumite situații. Atunci apare o acumulare de căldură în corpul nostru, care poate atinge nivele periculoase prin însăși faptul că nu mai permite celulelor să își desfășoare activitatea în mod normal. Dacă pierderea de lichid și săruri minerale prin transpirație rămâne nesuplimentată printr-un aport adecvat, această contribuie suplimentară la perturbarea activității celulelor din corpul nostru. Tot acest proces poartă denumirea de insolație.

Principalele simptome în caz de insolatie la copii

În primul rând starea generală a copilului este modificată. Părinții constată că se instalează o stare de apatie sau de agitație, după o zi în care copilul s-a jucat mai mult la soare și posibil să nu fi consumat suficiente lichide. Setea intensă poate fi de asemena un semn. Durerea de cap, de burtică sau la nivelul mâinilor și picioarelor (mai ales la copiii mai mari, care joacă sporturi de echipa în soare și nu se hidratează corespunzător) sunt alte simptome posibile. Temperatura e de regulă crescută peste valorile normale.

În cazuri extreme pot să apară și stare de confuzie, obnubilare, pierdera conștienței,convulsii. Acestea sunt semne grave care impun tratament specializat de urgență.


Factori de risc pentru insolatie

  • Vârstă: cu cât copilul e mai mic, cu atât riscul de insolație e mai mare;
  • Temperatura la care copilul este expus și timpul pe care îl petrece în condiții de căldură excesivă (această depinde de gradul de ventilație al spațiului). Spre exemplu o mașină lăsată în soare, cu geamurile închise, poate să ajungă de la temperatura de 34 grade la 51 grade celsius, în doar 20 de minute;
  • Vestimentația inadecvată, absența pălăriei;
  • Lipsa suplimentării lichidelor;
  • Existența concomitentă a unor boli, care evoluează cu pierdere de lichide sau imposibilitatea hidratării orale (diaree, vărsături).

Ce facem în caz de insolatie la copil?

În primul rând e necesar să ducem copilul într-un loc umbros sau într-o încăpere mai răcoroasă, ventilată. Apoi copilul trebuie dezbrăcat de hainele în exces. El trebuie încurajat să bea apă. Dacă a transpirat mult poate fi util să continue să consume lichide, alternând lichide sărate, cum ar fi o supă, cu lichide dulci (suc, compot), pentru a readuce sărurile pierdute prin transpirația excesivă.

Atenție! Dacă starea copilului nu mai permite hidratarea lui pe cale orală, este obligatoriu să solicitați consultul medicului, pentru că s-ar putea să fie nevoie de rehidratare intravenoasă. Când copilul pare epuizat și nu mai cere apă, s-ar putea că starea de deshidratare să îi pună viața în pericol.

Modalități de evitare a insolației

  • Pentru a evita insolația, este foarte important să nu lăsăm copiii în soare în zilele toride, mai ales în intervalul orar 10-16;
  • De asemenea, să nu îi ținem în încăperi supraincalzite și neventilate (mașini lăsate în soare);
  • Să îi îmbrăcăm corespunzător, pentru a permite corpului să elimine căldură (cu haine care sunt subțiri și pălărie pe cap);
  • Protejarea căpșorului este importantă pentru toți copiii, dar mai ales în cazul copiilor sub doi ani, care au fontanela încă deschisă;
  • Să le oferim lichide, chiar dacă nu cer.


Recomandarea pediatrului:


Dacă reținem câteva lucruri simple, cum ar fi nu expunem copiii la soare în intervalul 10-16, să punem pălării pe căpșorul copiilor, să îi îmbrăcăm adecvat și să să le oferim frecvent lichide, putem să ne bucurăm din plin de sezonul estival. Dacă totuși apar simptomele descrise mai sus, încercați să hidratați copilul și adresați-vă medicului.




Articol de dr. Teodora Cătinaș, medic specialist pediatrie.