92019sept.
Sistemul imunitar – un sportiv de performanță

Sistemul imunitar – un sportiv de performanță

În primul an de grădiniță/școală una dintre cele mai frecvente întrebări venite din partea părinților e:

Cum întăresc sistemul imunitar?

Pentru că majoritatea am avut în jurul nostru prieteni cu copii de grădiniță care răceau des în primul an de colectivitate. Îmi dau seama însă că părinții nu au nevoie atât de mult de o rețetă, cât au nevoie să înțeleagă cum funcționează sistemul imunitar al copilului mic și preșcolar, ca mai apoi să îl poată susține în lupta cu inamicii din colectivitate.

colectiv copii - sistemul imunitar

Cum se formează imunitatea?

Imunitatea este dobândită în mod pasiv și natural de la mamă, transplacentar și prin laptele matern. Acest tip de imunitate îl protejează pe bebeluș în primele 6-12 luni de infecțiile virale prin care a trecut și mama (infecții virale respiratorii, rujeolă, varicelă) sau pentru care a fost vaccinată (gripa, pertusis).

Așa cum bine știți, imunitatea este dobândită sau întărită și prin vaccinarea copilului.

O altă metodă prin care sistemul imunitar este consolidat, în mod activ și natural, este prin contactul direct cu anumite virusuri. Și aici intervin frecventele îmbolnăviri din primii ani de colectivitate.
Dupa fiecare răceală sau enterocolită, sistemul imunitar va fi mai pregătit, cu o armată de soldăței (anticorpi), care îl vor proteja la următorul contact cu acel virus (boala gură-mână-picior, herpangina, gastroenterocolita cu rotavirus/adenovirus, viroze respiratorii etc.).
Din acest motiv, la grupa de vârstă 2-5 ani, sunt de așteptat în jur de 7-8 infecții virale/an, care se vindecă fără administrare de antibiotice.

Teoria celor 7-8 viroze/an în primii ani de colectivitate
Și acum să trecem la un exemplu teoretic, un calcul simplu:
– pe perioada iunie-august virozele sunt mai rare (și datorită faptului că e vacanță), însă nu sunt excluse 1-2 episoade de gastroenterocolită în acest interval;
– rămâne intervalul septembrie – mai, adică 9 luni (36 saptamani) și 6 episoade virale. Asta înseamnă 1 viroză la 6 săptămâni. Rămâne de luat în calcul și faptul că uneori, de la prima febră și până se încheie toată simptomatologia pot trece 10-14 zile sau chiar 3 săptămâni.

În concluzie, copilul NU are „imunitatea slăbită” dacă tot a doua lună are o infecție virală! Subliniez, care trece FĂRĂ administrare de antibiotice.

Când se vor încheia îmbolnăvirile dese?
Aceste episoade de îmbolnăviri vor fi mai rare odată cu fiecare an care trece, astfel că în jurul vârstei de 5 ani sistemul imunitar ajunge la „maturitate”.

sportiv performanta sistem imunitar


Sistemul imunitar – un sportiv de performanță
Cred că o bună descriere a sistemului imunitar e comparația cu un sportiv de performanță.

Un tânăr elev (corespondentul unui sistem imunitar la vârsta de 1-2 ani), care își dorește să devină maratonist de performanță, nu va putea alerga 100 km din prima săptămână de antrenament indiferent câte suplimente va primi. Pentru a ajunge la acesta performanță vor fi necesari ani de antrenament.

La fel, nici sistemul imunitar al copilului nu va reuși să facă minuni în primul an de colectivitate indiferent câte siropuri și suplimente minune le vom administra copiilor.
Însă, atât sportivul de performanță cât și sistemul imunitar reușesc să își îndeplinească misiunea atunci când corpul e sănătos, odihnit și are o alimentație echilibrată nutrițional.


Așadar, somnul și alimentația corectă, la vârstă preșcolară (și nu numai), sunt elemente cheie pentru un sistem imunitar puternic.Dacă dorești să cunoști mai multe despre sistemul imunitar și cum poți să îți ajuți copilul în lupta cu inamicii din colectivitate, te invităm la seminarul Inamicii din colectivitate  susținut de dr. Alexandra Lațcu.

Mai multe informații găsești pe pagina de Facebook a evenimentului.Dr. Alexandra LAȚCUMedic_autor_copil bolnav

medic specialist pediatrie

Motoul profesiei mele: o familie fericită este o familie sănătoasă!

Dr. Alexandra Lațcu oferă consultații atât la cabinetele noastre cât și la domiciliu.

Pentru programări și informații puteți apela numărul nostru de Call Center: 0752.360.360