Vlad Popescu, medic specialist pediatrie: „Nu te poți supăra pe un copil!”
Vlad Popescu este medic specialist pediatrie, și puteți apela la el pentru consultații la cabinet sau la domiciliu. Ne-a povestit despre experiența sa și vă invităm și pe voi să îi aflați povestea!
Care este experiența dumneavoastră ca medic, anterioară Centrului de pediatrie?
Am studiat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, după care am început rezidențiatul în pediatrie. După ce am devenit medic specialist, am preluat postul din Abrud, jud. Alba, iar acolo am învățat ce înseamnă pediatria în vârf de munte.
Cum a început povestea la Centrul de pediatrie?
În 2014, la scurt timp după ce am plecat în Abrud, am început să lucrez și la Centrul de pediatrie. La început, practicam pediatria în ambele locuri, dar am ales să rămân în Cluj.
Cum a fost la început la Centru și ce v-a făcut să rămâneți?
Mi s-a părut foarte bună ideea Centrului. Mi-a plăcut că puteam să îmi fac meseria în condiții normale și mi s-a părut foarte bună ideea consultațiilor la domiciliu. Copii sunt mult mai relaxați, părinții sunt mult mai relaxați, nu mai era tensiunea aceea din ambulatoriu, așteptatul. Asta mi-a plăcut foarte mult. Este mult mai bine pentru copii.
Ce faceți la Centru acum?
All inclusive! Consultații la cabinet și la domiciliu. Consider că acestea din urmă sunt cele mai confortabile pentru copii. Orice părinte știe cât este de dificil să îmbraci copilul mic, să îl duci la un ambulatoriu, să stai, să aștepți, să stai cu el într-un mediu în care sunt și alți oameni, cu diferite patologii. Acasă, copilul este în mediul lui, copiii și părinții sunt mult mai liniștiți. Îi consult exact ca la spital, dispunem de truse dotate complet, ca și într-un cabinet. Consultul este în liniște, dispare angoasa de cabinet.
Din punctul dvs. de vedere, care este diferența dintre sistemul public de sănătate și cel privat?
Sistemul public este foarte aglomerat, nu poate oferi liniștea și siguranța căminului tău. Desigur, nu înlăturăm sistemul public. În cazul unei afecțiuni mai grave, care necesită internare, tot la spital se ajunge. Dar, până acolo, sunt mai mulți pași care pot fi parcurși. Și mai este un aspect. Am învățat că multe afecțiuni pot fi tratate la domiciliu. Părinții sunt dispuși să facă mult mai multe dacă au confortul de a sta acasă, sunt mai cooperanți. În plus, părinții au mereu numele noastre de telefon, atât al meu, cât și ale colegilor mei, iar legătura este permanentă. Acest lucru nu se întâmplă des în sistemul public, pentru că pacienții sunt mult mai mulți.
Deci legătura cu părinții este permanentă. Cea cu copilașii cum este? Cum se stabilește?
Sugarii sunt foarte scumpi și curioși de ce li se întâmplă, copilașii de 1-3 ani sunt mai speriați, ei vor fi tot timpul așa, iar cu cei peste 3 ani te înțelegi foarte bine, există recompense. Există impresia că, în pediatrie, cel mai greu este să te înțelegi cu copiii, având în vedere că unii dintre ei nici nu vorbesc încă. Dar nu asta e greu. Este o ramură foarte vastă, patologia este foarte multă, este printre cele mai mari specializări. Dar partea frumoasă este că lucrezi cu copiii. Dacă le dai ceva și sunt mai bine, îți râd, e altceva! Nu te poți supăra pe un copil. E frumos să lucrezi cu ei.
Ce părere aveți despre vaccinuri?
Vaccinurile trebuie făcute. Prin vaccinare, s-au eradicat boli. Vaccinurile de protejează de boli letale. Sunt boli cu risc pentru populație, de aceea se vaccinează, ca să nu mai fie. Toate informațiile contra vaccinului au pornit de la un studiu care nu poate fi atestat de nimeni, în care s-au făcut corelări nefondate. A fost suficient ca cineva să tragă o concluzie greșită, care s-a răspândit pe internet.
Internetul abundă de informații medicale, pe diverse teme. Cum ar trebui să știe părinții să discearnă, de unde să se informeze?
În ceea ce ne privește, noi, medicii de la Centru, le răspundem mereu părinților la întrebări. De aceea le lăsăm și numărul nostru de telefon. În schimb, dacă părinții se informează și de pe internet, este important să fie anumite site-uri, sigure. De exemplu, mamele au multe întrebări legate de medicația pe timpul alăptării. Eu le recomand e-lactancia.org (http://www.e-lactancia.org/), unde găsesc toate informațiile legate de medicamente, de clasa de risc. Aceasta este o sursă de informație validă, reală. Eu le dau de obicei surse de informare părinților, atunci când îmi cer.
În încheiere, ne povestiți o întâmplare amuzantă de la consultații?
Eu tot timpul glumesc cu copii. Dacă văd că sunt mai receptivi, glumesc. Întâmplările amuzante sunt din categoria „fântânii arteziene” din timpul consultației! În rest, în fiecare zi întâlnești un copil care spune ceva haios. În plus, și cred că toți colegii sunt de acord cu mine, când ai o zi grea, în care oboseala se acumulează, apare o consultație la final de zi. Când ajungi acolo și vezi un bebeluș de câteva luni, care se uită la tine, instant începi să zâmbești! Sau o fetiță foarte comunicativă, care vine la tine și te pune să îi piepteni păpușa, nu ai cum să nu te înveselești. Nu știu în ce meserie mai ai satisfacțiile acestea!