202018ian.
Workshopuri cu psihoterapeutul George Pintea, la Centrul de pediatrie

Workshopuri cu psihoterapeutul George Pintea, la Centrul de pediatrie

Dragi părinți, Centrul de pediatrie pregătește o serie de workshopuri cu psihoterapeutul George Pintea, pe diverse teme, care să vă ajute în relația cu copiii voștri. Știm că meseria de părinte nu este tocmai ușoară și că un mic ajutor din când în când poate face minuni. De la cine să vină acest ajutor, dacă nu de la un om cu experiență, care înțelege gândirea oamenilor de orice vârstă? Vorbim, de această dată, despre George Pintea, pe care îl recomandă experiența aproape 10 ani și contactul cu foarte mulți pacienți, de la copii până la adulți.

Primul workshop va avea loc în curând și va avea ca temă atașamentul sănătos dintre părinți și copii. Până atunci, vă invităm să citiți povestea psihoterapeutului George Pintea, un om extrem de prietenos, deschis, orientat către rezultate și care îi încurajează pe oameni să fie ceea ce își doresc:


Care este experiența ta de până acum și ce ar trebui să știe oamenii despre tine?

Am propriul meu cabinet, la care lucrez și care este pe primul loc. De asemenea, colaborez cu diferite firme, pentru coaching. Am absolvit Facultatea de Psihologie, a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, după care am făcut o formare pe psihoterapie pozitivă. Pozitiv, nu ca opus al negativului, ci de la positum, care înseamnă raportarea holistică asupra psihicului uman, ca să poți alege ceea ce e mai bine pentru omul cu care lucrezi.

Când și de ce ar trebui să apeleze părinții la un psiholog?

Înainte să apelezi ca părinte, trebuie să apelezi ca om. Psihoterapia este un proces prin care toată lumea ar trebui să treacă măcar o dată, pe parcursul vieții. Din punctul meu de vedere, psihoterapia nu e altceva decât un proces de autocunoaștere. Înainte să ne luăm orice rol în această viață, de părinte, de iubit, de soț, soție, trebuie să ne uităm la noi. Pentru că intrăm în rolurile acestea cu ceva din interiorul nostru. Dacă noi nu ne cunoaștem suficient de bine, dacă noi nu ne știm valorile, capacitățile, atributele, asta se va vedea mai departe, în rolurile pe care le avem de îndeplinit. De cele mai multe ori, problemele care apar la copii sunt simptomul a ceva dispuncțional din familie: relația dintre părinți, tensiuni interioare, pe care le avem ca omeni, și care se transmit în relațiile cu ceilalți. Ca adulți, noi putem să ascundem aceste lucruri, însă copiii, în inocența lor ancestrală, nu au încă mecanismele acestea și vor deveni simptomul a ceea ce văd în familia lor.

Mai există, în rândul oamenilor, reticența față de psihoterapie?

Din ce în ce mai puțin. Mai există astfel de idei, dar sunt mult mai puține decât acum 10 ani, de exemplu. Lumea este în general foarte deschisă. Nu mai există stigma asta atât de pregnant.

Care este diferența între psiholog și psihiatru?

Tratamentul psihiatric medicamentos este necesar atunci când omul nu mai este funcțional, când nu își poate face treaba de zi cu zi. Atunci este recomandat să urmeze și un tratament medicamentos. În schimb, dacă omul poate funcționa, terapia este soluția. Fiind un proces de autocunoaștere, ne dă niște resurse și se dezvoltă abilități pe care omul să le poată folosi de câte ori are nevoie pe parcursul vieții. Scopul terapiei este ca, în timp, omul să devină propriul terapeut și să se poată descurca cu ceea ce descoperă despre sine.

Vei face diverse workshopuri la Centrul de pediatrie. De ce ar trebui să participe părinții?

Scopul acestor workshopuri este unul preventiv, ideea născându-se din experiențele oamenilor alături de care lucrez. Părinții trebuie să aibă informațiile necesare, pentru a crește copii sănătoși, din punct de vedere psihic.

Cum vor decurge workshopurile?

Vor fi construite cât se poate de personal, în funcție de nevoile părinților. Vor fi câteva informații de bază, dar îmi doresc să fie interactive, părinții să se implice și să lucrăm pe întrebările, ideile și problemele pe care le au ei. Vom face împreună și diverse exerciții, din care să se nască discuții. Atmosfera va fi liberă, de discuții interactive.

Care va fi prima temă abordată?

Prima temă va fi legată de atașamentul dintre păinți și copii. Nu am niciun dubiu că fiecare părinte își iubește copilul. Însă modul în cre îi arătăm copilului că este iubit, că este sprijinit, că este apreciat, contează foarte mult. Începând de la elementele de psiholingvistică, adică cuvintele pe care le folosim, de atmosfera din casă, de atașamentul mamei și al tatălui față de copil, până la atașamentul dintre părinți, acestea toate sunt lucruri care influențează modul în care copilul se va atașa în viața adultă, va iubi și se va lăsa iubit în viața adultă. Este un echilibru foarte sensibil și pe care părinți ar trebui să îl aibă mereu în vedere în relația cu copilul lor.


În final, vă prezentăm păreri ale pacienților lui George Pintea, pe care le puteți citi și voi, aici:

  • „Din păcate, doar nota 10 există, cu tot sufletul aș fi ales o notă mai mare. Îl recomand pe acest om, prieten (devine prietenul tău după prima ședință) și psihoterapeut. Datorită acestei persoane am reușit să mă descopăr pe mine ca om. Ce credeți, sunt un om minunat!”
  • „Domnul George sau, pur și simplu George, fiindcă va prefera mereu să i te adresezi ca unui prieten, nu este psihologul clasic, care stă pe scaun, cu un caiet în mână și desenează figurine, în timp ce tu îți verși sufletul […]. Știi când ești într-un moment de criză și ai impresia că nimeni nu te înțelege, nici măcar cel mai bun prieten? Ehh, el este prietenul ăla care chiar va înțelege! Nu doar că va înelege ce-i spui, dar va simți problema odată cu tine, în căutarea răspunsului, fără să judece.”

Pentru a fi la curent cu data primului workshop, vă invităm să urmăriți www.centruldepediatrie.ro și pagina noastră de Facebook, https://www.facebook.com/centruldepediatrie/.