172021mart.
Ce ne facem cu otita? – întrebări și răspunsuri importante pentru mami și micuțul pacient

Ce ne facem cu otita? – întrebări și răspunsuri importante pentru mami și micuțul pacient

Vă spuneam într-un articol recent faptul că există mai multe tipuri de otită. Dintre toate cele existente, otita medie este cea care îi supără cel mai des pe cei mici. Am ales să abordăm acest subiect, pe scurt, și să vă răspundem la câteva întrebări extrem de importante.

1. Ce este otita medie acută și de ce apare ea?

Otita medie acută este infecția/inflamația urechii medii. Ea este însoțită, cel mai adesea, de un lichid purulent. De cele mai multe ori, otita apare după un episod de infecție a căilor respiratorii superioare, cum ar fi viroza respiratorie.

2. Cum se manifestă și ce simptome apar la un copil ce prezintă otită medie?

În general simptomele otitei medii sunt: durere locală, febră, stare generală afectată, lipsa apetitului, iritabilitate și senzația de ureche înfundată. De asemenea, se remarcă ca și simptome secrețiile nazale persistente, nasul înfundat și respirația orală. Aceste simptome pot persista, chiar și după procesul de vindecare. În cazul copiilor mici, cel mai adesea, la bebeluși, se remarcă atingerea urechii în mod frecvent și tulburări de somn sau stare de agitație.

3. Cât de gravă este otita medie acută?

Medicul ORL-ist este cel care stabilește în ce stadiu a ajuns otita. Pentru a putea realiza acest lucru, acesta va folosi un instrument cu ajutorul căruia se va uita în urechile micuțului pacient.

Există trei tipuri de otită medie acută, iar medicul este cel care poate decide în care dintre stadii se află timpanul, în urma examenului clinic. Pot exista trei categorii de otită medie acută, după cum urmează:

Otita medie congestivă acută – acest diagnostic presupune existența lichidului în urechea medie, însă acesta nu este infectat.

Otita medie preperforativă acută – înseamnă că în ureche există deja puroi, iar timpanul este foarte roșu și clar inflamat/bombat.

Otita medie supurată acută – în acest stadiu timpanul este deja perforat și din ureche se va scurge o secreție purulentă.

4. Când trebuie să merg la medic cu copilul?

Durerea care persistă sau scurgerea lichidului din timpan sunt semne clare că este nevoie de un consult ORL cât mai repede.

5. Cum se tratează otita medie acută?

În urma examenului clinic efectuat, medicul vă va indica exact tratamentul medicamentos pe care micul pacient trebuie să-l urmeze. Tratamentul poate conține:

otita centrul de pediatrie cluj
  • antibiotice – îl vor ajuta pe micuțul pacient în combaterea infecției;
  • analgezice – pentru a scăpa de durere;
  • antitermice – pentru scăderea febrei;
  • alte medicamente recomandate de medicul specialist, care pot ajuta la desfundat nasul sau la curățarea acestuia, dar și a urechilor;
  • există și situația în care, pe lângă tratamentul obișnuit, se realizează o aspirație auriculară. Această aspirație este un proces prin care medicul va scoate/evacua puroiul din ureche, cu ajutorul unui aspirator special.

În cadrul clinicii noastre oricare dintre colegii noștri, specialiști ORL, vă pot ajuta cu ușurință în tratarea otitelor! Pentru programări ne puteți suna la 0752 360 360 sau puteți completa acest formular, iar noi vă vom contacta cât mai rapid.