Urologie pediatrica

Home / Urologie pediatrica

Urologie pediatrica

Urologie, Centrul de Pediatrie

Urologia pediatrica este o ramura a medicinei, care se concentreaza pe diagnosticarea, prevenirea, tratarea si ingrijirea sistemului urinar al copiilor - atat fetite, cat si baietei. Urologii pediatri au o înțelegere cuprinzatoare despre modul în care functionează sistemele subdezvoltate si stapanesc modul in care trebuie sa comunice, cu copiii mici sau adolescenții, despre problemele urologice.

Afectiuni urologice la copii

Copiii cu afectiuni urologice pot avea dificultati in a-si exprima problema. Din acest motiv, este foarte important ca parintii sa cunoasca semnele unei potentiale afectiuni urologice.

  • udatul patului – chiar daca este ceva normal pentru copiii de varste mici sa ude patul, acest lucru nu trebuie sa fie unul uzual.
    Daca in jurul varstei de 5-6 ani, copilul uda patul frecvent, se recomanda un consult la un medic pediatru urolog. In urma consultatiei acesta va poate spune despre ce este vorba

  • infectie a tractului urinar – acest tip de afectiuni apar atunci cand germenii sau bacteriile intra in uretra si nu sunt eliminate in timpul urinarii. Acest tip de infectie este mai des intalnita la fete decat la baieti. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca infectiile urinare nu ar putea aparea deloc la baietei. Semnele unei infectii urinare pot fi asociate cu:
    * durere sau arsura in timpul urinarii;
    * stare generala de rau – stare afectata;
    * urina tulbure sau cu sange;
    * urina urat mirositoare;
    * nevoie frecventa de a urina;
    Este important ca parintii sa comunice deschis cu copiii. In felul acesta, acestia pot capata incredere sa se exprime daca sufera de un simptopm ce ar putea fi specific infectiei urinare.

  • Testicule nedescinse – criptorhidia este cunoscuta si ca testicul necoborat sau maldescinderea testiculara. Este o afectiune care nu pune in pericol viata copilului. La majoritatea baietilor, testiculul se aseaza singur la locul sau, in primele 6 luni de viata ale copilului. Daca pana la varsta de 1 an, testiculul nu este coborat in scrot, atunci acesta se poate afla in abdomen sau in canalul inghinal. Chiar daca tratamentul nu este necesar imediat, este important ca acesta sa fie luat in considerare. In caz contrar exista posibilitatea unor disfunctii permanente ale testiculului, precum:
    – infertilitate
    – risc accentuat de cancer testicular
    – hernii sau torsiuni testiculare, adica rotatia testiculelor si a cordonului spermatic

  • Pietre la rinichi (calculi renali) – acestea sunt afectiuni care pot surveni copiilor, ca si cauza a predispozitiei genetice sau chiar a schimbarilor regimului alimentar. Acest schimb al regimului alimentar se refera la:

    * consum mare de carne – duce la cresterea aciditatii;
    * deshidratarea sau consumul in exces de bauturi acidulate – creste nivelul de aciditate din urina, iar cristalele de fosfati se acumuleaza sub forma de calculi.
    Printre simptomele acestei afectiuni – cunoscuta popular sub numele de pietre la rinichi, vom regasi:
    * urinarea frecventa;
    * durerea la urinare;
    * prezenta sangelui in urina;
    * dureri abdominale;

Urologie pediatrica

Urologia pediatrica este o ramura a medicinei, recent dezvoltata. Aceasta este o subspecialitate, care cuprinde atat urologia, cat si chirurgia pediatrica. Urologia pediatrica se concentreaza pe prevenirea, diagnosticarea, tratarea si ingrijirea sistemului urinar si genital al copiilor.

Urologii pediatri au o pregatire medico-chirurgicala complexa. Acestia au competente in abordarea pacientului de varsta pediatrica, dar si a parintilor lor. Medicii urologi au capacitatea de a gestiona subiecte mai sensibile, legate de afectiunile sferei uro-genitale si de a-i ajuta pe micuti sa se simta confortabil, dar si sa coopereze.

Medicul specialist in urologie pediatrica intervine prin evaluare, diagnostic, interventie si monitorizare, in urmatoarele situatii:

  • afectiuni identificate intrauterin;
  • infectii urinare recidivante;
  • reflux vezico-ureteral (apar frecvent infecții urinare);
  • alte malformatii ale tractului uro-genital;
  • criptorhidie (testicol necoborat);
  • hidrocel;
  • hernie;
  • varicocel (varice de testicul insotite de durere);
  • enurezis (urinare necontrolata in timpul noptii);
  • litiaza renala (pietre la rinichi);
  • patologie tumorala;
  • afectarii genito-urinare in cadrul unor afectiuni neurologice (ca de exemplu spina bifida)
Urologie, Centrul de Pediatrie

Afectiuni urologie copii

Infectii urinare la copii

Infectiile urinare reprezinta o patologie frecvent intalnita la copii (ocupa locul trei, dupa infectiile respiratorii si cele digestive).
Cauzele pot fi: predispozitie genetica, refluxul vezicoureteral, hidronefroza, anomalii ale tractului urinar, afectiuni ale vezicii urinare, afectiuni intestinale (ca de exemplu constipatia), igiena deficitara, diabetul zaharat sau deficite imune.

Acestea sunt greu de identificat la varsta mica, din cauza simptomelor nespecifice (febra, varsaturi, apetit diminuat, activitate diminuata).
In cazul infectiilor urinare la copii, pot aparea urmatoarele acuze/simptome: durere la urinare, frecventa crescuta a episoadelor de urinare, prezenta sangelui in urina (hematurie), modificarea aspectului/culorii si/sau mirosului urinei. De asemenea, pot aparea: durerea in etajul abdominal inferior, durerea lombara, febra, frisoanele, greata si varsaturile.
Infectiile urinare la copii necesita un tratament adecvat, iar consultatia realizata de specialistul urolog pediatru este necesara.

Infectii de tract urinar recurente

Acestea reprezinta infectiile repetate de tract urinar. Majoritatea situatiilor se vindeca cu tratament antibiotic adecvat, dar si cu o monitorizare atenta.
Aceste infectii recurente nu sunt de neglijat, intrucat pot determina leziuni renale (in special la copiii cu varsta < 6 ani), dar si hipertensiune arteriala.

Enurezis/Udatul patului

Se intampla cel mai frecvent noaptea. Reprezinta emisia de urina involuntara si inconstienta, care apare dupa ce copilul a deprins abilitatea de a urina voluntar.
– enurezisul nocturn apare mai frecvent la baieti;
– enurezisul prin imaturitate vezicala apare mai frecvent la fete. Acesta reprezinta necesitatea frecventa si imperioasa de a urina.

Daca in jurul varstei de 5-6 ani, copilul uda patul des, se recomanda un control la un medic pediatru urolog. Cauzele sunt incomplet elucidate, dar putem aminti:
• criptorhidia (testicule nedeschise) – testicul necoborat (sau maldescinderea testiculara) reprezinta o afectiune care nu pune in pericol viata copilului;
• se poate detecta inca de la nastere, in urma examenului fizic;
• poate sa fie unilaterala sau bilaterala;
• pot aparea complicatii precum: torsiunea de testicul, malignizarea, infertilitatea (in cazul criptorhidiei bilaterale);
• daca este nevoie de interventie chirurgicala, se recomanda ca aceasta sa fie realizata pana la varsta de 1 an de zile;

Problema mai sus mentionata, poate fi abordata atat de medicul urolog pediatru, cat si de medicul chirurg pediatru.

Hipospadias – malformatie congenitala

Reprezinta o malformatie congenitala – uretra/orificiul uretrei nu se formeaza corect la nivelul penisului. In mod normal, orificiul uretral este situat la varful penisului. In caz de hipospadias, acesta se localizeaza in alte zone, cum ar fi: subcoronal, axial, penoscrotal.
Ca si factori favorizanti, putem aminti: obezitatea materna, varsta mamei de peste 35 de ani, tratamente pentru fertilitate, terapie hormonala in decursul sarcinii, expunerea la pesticide sau fumatul.
In ceea ce priveste simptomele, se remarca:
– penis curbat
– testicule necoborate sau unul dintre testicule este incomplet coborat in scrot
– pielea de la nivelul penisului este incomplet dezvoltata
– jet urinar anormal
Pot aparea urmatoarele complicatii: pozitie anormala in timpul urinarii, functie sexuala afectata. Tratamentul are ca scop corectarea defectului, iar interventia chirurgicala se efectueaza preferabil pana la varsta de un an.

Calculi renali – pietre la rinichi

Sunt afectiuni in care apare acumularea de saruri minerale, la nivelul tractului urinar. Pot perturba sau chiar bloca procesul de eliminare a urinei.
Exista o serie de cauze/situatii favorizante – frecvent, nu exista o cauza clara.
• predispozitie genetica – istoric familial
• dieta
• obezitate
• situatii care determina deshidratarea (consum insuficient de lichide)
• afectiuni digestive (ca de exemplu boala inflamatorie intestinala)
• boli care determina diaree cronica
• interventii chirurgicale
• medicamente si suplimente alimentare
• afectiuni medicale ca acidoza tubulara renala

Exista mai multe tipuri de calculi renali: de calciu, struvit, acid uric, cistina.
Ca si simptome, pot aparea:
• durerea cu diferite caractere (durere acuta, ascutita, in regiunea lombara, durere care iradiaza in regiunea abdominala inferioara si la nivelul organelor genitale externe, durere colicativa, durere sau arsura la urinare);
• modificari ale aspectului/culorii urinei, urina tulbure si/sau urat mirositoare;
• necesitatea persistenta de a urina, cu eliminarea unor cantitati foarte mici de urina;
• greata si varsaturi;
• febra;
Se recomanda pastrarea calculului renal eliminat, pentru a putea fi supus analizei. In acest fel, se poate determina din ce este format.
Sunt necesare investigatii, dar si aplicarea unui tratament, care implica regim igieno-dietetic si uneori, in anumite cazuri, manopere invazive (litotripsie, ureteroscopie, nefrolitotomie/nefrolitotripsie percutana).

Mai multe detalii despre urinarea frecventa la copii, dar si despre diagnosticul rapid, efectuat prin uwoflowmetrie puteti citi accesand urmatorul acest link.

Urolog pediatru

Cand ne prezentam cu copilul la medicul urolog

Afectiunile urologice ale copiilor pot fi diferentiate, in functie de varsta acestora.
Pana la varsta de 1 an de zile, cele mai frecvente afectiuni sunt cele care vizeaza organele sexuale ale copiilor.

Fimoza – decalotarea incompleta

Este considerata fiziologica pana la varsta de 4-5 ani. Persistenta, dupa varsta anterior mentionata, necesita adresare catre medicul specialist urolog.
Existenta aspectelor fiziologice nu ar trebui sa se interpuna cu un consult urologic, inaintea varstei de 4-5 ani. Exista anumite simptome, care impun adresarea catre medicul specialist in urologie pediatrica. Acestea pot fi:

• urinare dificila sau dureroasa
• inflamatie la nivelul organelor genitale
• udarea patului (dupa varsta de 4-5 ani)
• dureri in regiunea abdominala inferioara, inghinala, lombara

Urolog pediatru

Cand ne prezentam cu copilul la medicul urolog

Afectiunile urologice ale copiilor pot fi diferentiate, in functie de varsta acestora.
Pana la varsta de 1 an de zile, cele mai frecvente afectiuni sunt cele care vizeaza organele sexuale ale copiilor.

Fimoza – decalotarea incompleta

Este considerata fiziologica pana la varsta de 4-5 ani. Persistenta, dupa varsta anterior mentionata, necesita adresare catre medicul specialist urolog.
Existenta aspectelor fiziologice nu ar trebui sa se interpuna cu un consult urologic, inaintea varstei de 4-5 ani. Exista anumite simptome, care impun adresarea catre medicul specialist in urologie pediatrica. Acestea pot fi:

• urinare dificila sau dureroasa
• inflamatie la nivelul organelor genitale
• udarea patului (dupa varsta de 4-5 ani)
• dureri in regiunea abdominala inferioara, inghinala, lombara

Preturi

Preț (Ron)
Consultație urologie250
Control urologie180
Ecografie* urologie270
Uroflowmetrie200
Consult urologie + ecografie400
Consult urologie + ecografie + Uroflowmetrie450
Control urologie + ecografie 350
Instilaţie vezicală manoperă 200
Inițiere cateterism intermitent 500

Programare Online